Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι άνεργοι θα παίρνουν «μπόνους» και ποιοι θα βρεθούν εκτός λίστας

Τι αλλάζει για για πάνω από 1.300.000 ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας

10 Μαρτίου 2022 08:34
ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι άνεργοι θα παίρνουν «μπόνους» και ποιοι θα βρεθούν εκτός λίστας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Περίπου 1.103.901 εγγεγραμμένοι άνεργοι και 212.800 επιδοτούμενοι άνεργοι θα δουν αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και των κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα για τους 8.650 ανέργους που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ και δεν αναζητούν εργασία καθώς όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα θα βρεθούν εκτός λίστας. Ενώ, έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τις 25.000 θέσεις του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών απασχόλησης και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται η παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Όπως όλα δείχνουν θα επιβραβεύεται ο άνεργος που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Ειδικότερα αναμένεται να υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα του, βρει απασχόληση θα συνεχίσει να παίρνει και το επίδομα του, ως επιβράβευση.

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας.

Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις στους ανέργους που αρνούνται 3 φορές μια δουλειά που τους προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ

Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Επίσης μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share