Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ενεργειακή κρίση: Έρχεται έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων - Ποιους αφορά

Νέα δεδομένα για το είδος μέτρων που θα δούμε το επόμενο διάστημα

9 Μαρτίου 2022 09:06
Ενεργειακή κρίση: Έρχεται έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων - Ποιους αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την κούρσα των τιμών στην ενέργεια να ακολουθεί ξέφρενη πορεία και εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος για το Μάρτιο, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δημιουργούν νέα δεδομένα για το είδος μέτρων που θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Ενεργειακή «βόμβα» στην Ελλάδα: Στα 200 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο - Συνθήκες «κραχ» στα νοικοκυριά

Repower EU

Καθώς η ενεργειακή κρίση αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, αντίστοιχα και τα μέτρα αντιμετώπισής της αποκτούν μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ξεκινάει η συζήτηση για εργαλεία συλλογικής χρηματοδότησης και δημοσιονομικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη για να μπορέσουν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ενεργειακη-κριση

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Κομισιόν, με τίτλο Repower EU, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, έκανε λόγο για ενίσχυση των ΑΠΕ, των εναλλακτικών καυσίμων, για λήψη μέτρων στήριξης στη ρευστότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων και άνοιξε τον δρόμο για πλαφόν στις τιμές ρεύματος λιανικής, για μικρό χρονικό διάστημα εν μέσω των έκτακτων συνθηκών.

Ρευστότητα με δάνεια και εγγυήσεις

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας με δάνεια και εγγυήσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστούν οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν να αυξηθεί το μέγεθος της στήριξης.

Σχετικά με τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με δάνεια και εγγυήσεις, η Κομισιόν αναφέρει ότι η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή στήριξης ρευστότητας (δάνεια ή εγγυήσεις) για μέγιστη διάρκεια 6 μηνών για μεγάλες πληττόμενες επιχειρήσεις ή έως 18 μήνες για μικρομεσαίες.

Σημειώνει ότι επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν επίσης να επωφεληθούν εάν αντιμετωπίζουν «οξείς ανάγκες ρευστότητας λόγω εξαιρετικών και απρόβλεπτων συνθηκών», με ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στους μεσάζοντες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος προμήθειας.

Επίσης σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη ένα νέο πλαίσιο για πακέτο μέτρων Temporary Crisis Framework, που θα ορίσει τα εργαλεία και τους τρόπους που θα δώσουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση.

ενεργειακη-κριση

Στις 10-11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση

Η ανάγκη χρηματοδότησης ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες στήριξης γίνεται επιτακτική και πηγές του Bloomberg ανέφεραν χθες ότι η Κομισιόν ήδη επεξεργάζεται ένα ειδικό πακέτο 750 δισ. ευρώ με ορίζοντα 5-10 ετών, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της απανθρακοποίησης.

Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών στις 10-11 Μαρτίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν και αναμένεται να συζητηθούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, ώστε να βρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες επενδύσεων και ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η σημερινή συγκυρία.

Πηγή: imerisia.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share