Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός για επάρκεια και τιμές στην ενέργεια - «Φαρμακείο» φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα (video)

Νέο κύμα ανατιμήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

25 Φεβρουαρίου 2022 09:07
Συναγερμός για επάρκεια και τιμές στην ενέργεια - «Φαρμακείο» φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέος συναγερμός σήμανε για το ενεργειακό σύστημα της χώρας χθες μετά την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, με τα αρμόδια επιτελεία να σπεύδουν να διαχειριστούν τόσο ζητήματα ενεργειακής επάρκειας όσο και το φλέγον ζήτημα των τιμών και των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Πεντάγωνο ο Μητσοτάκης - Ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής

Η «έκρηξη» των τιμών φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub ΤΤΦ στα 114 ευρώ/ MWh, μετά μια υψηλή ημερήσια διακύμανση στα 144 ευρώ/MWh, εκτόξευσε στα ύψη και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, ενώ η τιμή του αργού έσπασε για πρώτη φορά από το 2014 το φράγμα των 100 δολαρίων/βαρέλι.

καυσιμα-τιμεσ

Για σήμερα Παρασκευή, η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε αύξηση κατά 34,10% σε σύγκριση με χθες και διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ/MWh, μία από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι εξελίξεις προμηνύουν νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές φυσικού αερίου, ρεύματος και καυσίμων, που θα πιέσει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων με άγνωστο ορίζοντα όσο η κρίση στη Ουκρανία δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται μια ανάσα από τα 2 ευρώ/λίτρο (αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με πέρυσι). Στο 1,26 ευρώ/λίτρο έφτασε η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με πέρυσι). Οι καταναλωτές, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς καυσίμων, έχουν εδώ και δύο εβδομάδες αρχίσει να περικόπτουν τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τις δαπάνες για μετακίνηση.

Για την κυβέρνηση, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει προτεραιότητα, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να καλύψει τα ποσά που απαιτούνται, πέραν των διασφαλισμένων εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ συνολικά από δημοπρασίες ρύπων και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ. «Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.

ρευμα-τιμεσ

Εφόσον μας βοηθήσει η Ε.Ε. με ένα έξτρα ταμείο που θεωρούμε υποχρεωτικό, μπορούμε να έχουμε μια επιπλέον λύση. Θεωρώ ότι δεν είναι απίθανο, ο πρωθυπουργός θα το στηρίξει σήμερα», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Το ζήτημα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μία ημέρα πριν από το Βουκουρέστι, θα το έθετε χθες στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναφέρει στην DGcomp το αίτημα για αυξημένη επιδότηση σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που είχε απορρίψει πριν από δύο μήνες.

Ο κ. Σκρέκας ζήτησε χθες με επιστολή του προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, για να εξεταστούν μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία συμμετείχε, συγκάλεσε για σήμερα το πρωί εκτάκτως την ομάδα διαχείρισης κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο και τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Τα επιτελεία των παραπάνω φορέων έχουν ξεκινήσει από χθες ασκήσεις για τη διασφάλιση επάρκειας αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη κάθε δυνατό σενάριο στο πεδίο που τους αναλογεί, με έμφαση στο πιο ακραίο της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ουκρανία και που όπως εκτιμά η ενεργειακή αγορά θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει κάνει ήδη συζητήσεις για την έλευση έκτακτων φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ ο ΔΕΣΦΑ έχει διερευνήσει και τις προθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν για να διερευνήσει δυνατότητες αύξησης των ποσοτήτων αερίου που παραδίδει στη χώρα μας μέσω του Tap και οι οποίες το 2021 κάλυψαν το 17,5 της εγχώριας κατανάλωσης.

Επαφές είχε σύμφωνα ο ΔΕΣΦΑ και με τον διαχειριστή αερίου της Βουλγαρίας, όπου εξετάστηκε η δυνατότητα να συνδράμει τη βουλγαρική αγορά η οποία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο με LNG από τη Ρεβυθούσα, μέσω του υπάρχοντος αγωγού που θα λειτουργήσει σε αντίστροφη ροή. Αντίστοιχες επαφές είχε και ο ΑΔΜΗΕ με τους διαχειριστές των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Η Βουλγαρία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και έχει προκαλέσει ανησυχίες η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, ότι σε περίπτωση κρίσης με τις προμήθειες φυσικού αερίου, σχεδιάζεται η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας σε αέριο από τη Μόσχα, θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από πέντε που θα γυρίσουν σε ντίζελ, ενώ το κενό θα καλυφθεί και με τις λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες η ΔΕΗ έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που η κρίση εφοδιασμού τραβήξει για μεγάλο διάστημα, ο σχεδιασμός προβλέπει και περικοπές στα βιομηχανικά φορτία. Σύμμαχος στην όλη προσπάθεια θεωρείται ο καιρός, που έχει περιορίσει τη ζήτηση και παράλληλα ευνοεί την παραγωγή των ΑΠΕ, ενώ σημαντικές εφεδρείες θα προσφέρουν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα, πηγές των διυλιστηρίων εξηγούν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα θέμα τροφοδοσίας και αυτό γιατί πέραν του ότι διατηρεί αποθέματα ασφαλείας, οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που εισάγει περιορίζονται στο 20%, περίπου, και μπορούν εύκολα να υποκατασταθούν από άλλες περιοχές. Το ζήτημα και στην περίπτωση του πετρελαίου είναι οι τιμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω μετά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share