Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Ταφόπλακα» για τα καύσιμα: Νέες μεγάλες αυξήσεις φέρνει η ουκρανική κρίση

Για ράλι τιμών στην ενέργεια προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν

22 Φεβρουαρίου 2022 23:29
«Ταφόπλακα» για τα καύσιμα: Νέες μεγάλες αυξήσεις φέρνει η ουκρανική κρίση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, προειδοποίησε ανοιχτά πως «η άνοδος των ενεργειακών τιμών και της βενζίνης και του ντίζελ είναι πολύ πιθανή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».

Ωστόσο έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «θα αναλάβουμε κάθε δυνατή δράση ώστε οι κυρώσεις να είναι πιο επώδυνες στην ρωσική οικονομία από την δική μας».

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για... τρομοκρατία - Παρέχει στήριξη στην Ουκρανία

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση είναι ήδη παρούσα, γίνεται αντιληπτό πόσο επιβαρύνει περαιτέρω η κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Η Ρωσία θα το πληρώσει» – Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε (video)

τζο-μπαιντεν

Κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέσα από το διάγγελμά του.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε αρχικά ότι «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις.

Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία. Τόνισε επίσης ότι ο North stream δεν θα προχωρήσει.

«Οι κυρώσεις αυτές είναι για το χρέος της Ρωσίας, δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας. Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία. Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή. Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της. Ότι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα. Αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνο η Ρωσία θα έχει την ευθύνη».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share