Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μικρή σανίδα σωτηρίας με έκτακτο επίδομα για το Πάσχα - Νέα δεδομένα για το κοινωνικό μέρισμα

Έρχεται η ενίσχυση που θα φέρει ανάσα

20 Φεβρουαρίου 2022 08:50
Μικρή σανίδα σωτηρίας με έκτακτο επίδομα για το Πάσχα - Νέα δεδομένα για το κοινωνικό μέρισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κυβέρνηση, μπροστά στο κύμα ακρίβειας που φέρνει τα νοικοκυριά ένα «βήμα» από το «κραχ», φαίνεται πως προχωρά οριστικά σε ένα σχέδιο για την χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στους δικαιούχους αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία θα ληφθούν υπόψιν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (18–21 Απριλίου), με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

Τι ισχύει για το κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες εδράζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τη στιγμή που πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.

Ειδικότερα, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν το ύψος της στήριξης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να κρατήσει «χαμηλά τον πήχη», ώστε να μη δημιουργηθούν υψηλές προσδοκίες από πλευράς των πολιτών, αλλά και για να μην προκληθεί ανισορροπία στην δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, παρότι ο σχεδιασμός του βρίσκεται ήδη στα «σκαριά».

Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε τονίσει πρόσφατα για το κοινωνικό μέρισμα: «Προφανώς είναι στις σκέψεις μας κι όπως σας έχω πει με ευθύτητα από την αρχή του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα».

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας είχε διευκρινίσει ότι «ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το μήνα Φεβρουάριο και εφόσον αυτή είναι καλή, και εφόσον το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share