Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Γκρεμίζονται» επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Η ακρίβεια και οι λογαριασμοί ρεύματος καλπάζουν

Σε κίνδυνο μια σειρά από επιδόματα

11 Φεβρουαρίου 2022 13:22
«Γκρεμίζονται» επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Η ακρίβεια και οι λογαριασμοί ρεύματος καλπάζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Γκρεμίζονται» ουσιώδη επιδόματα για τη διαβίωση των πολιτών με τις νέες αντικειμενικές να τρέχουν από την αρχή του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρακολουθούν με αγωνία το κύμα ακρίβειας που σαρώνει όλη την ελληνική αγορά.

Αναδρομικά άνω των 15.000 ευρώ για 50.000 διπλές συντάξεις!

επιδοματα-οπεκα

Οι τιμές αυξάνονται πλέον σε όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου εκτινάσσονται, ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει ένα επίδομα 100 ευρώ για τρόφιμα. Την ίδια ώρα όμως κινδυνεύουν να χαθούν βασικά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να κινηθεί σε επίπεδα ακόμη πιο υψηλά φέτος και βέβαια να επηρεάσει αρνητικά και τον ρυθμό ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά, πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τιμές στην ενέργεια, που κατά το πρώτο τρίμηνο αναμένει να φτάσουν στην κορυφή της καμπύλης, θα περάσουν με ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες της αγορά κρίνουν τα τελευταία μέτρα «ανάχωμα» για την ακρίβεια ως ανεπαρκή και ζητούν νέες παρεμβάσεις. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, υπολείπονται σημαντικά του αυξημένου ενεργειακού κόστους που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης για τον μήνα Φεβρουάριο είναι μειωμένα όσον αφορά τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου κι ακόμη περισσότερο μειωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, παρότι από μήνα σε μήνα οι λογαριασμοί συνεχώς αυξάνονται.

επιδοματα-οπεκα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για επαγγελματικά, βιομηχανικά, τιμολόγια, ενώ για τα οικιακά επιδότηση 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η χρήση φυσικού αερίου επιδοτείται με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση αφορά μόνον ένα μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης. Ως συνέπεια, ακόμη κι αυτή η επιδότηση δεν προστατεύει πλήρως τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή να περιορίσουν έτι περαιτέρω το εισόδημά τους, απορροφώντας οι ίδιοι τα νέα κόστη. Έτσι όμως οδηγούνται στη φτωχοποίηση!»

Παράλληλα η Συνομοσπονδία προτείνει στην κυβέρνηση να μειώσει την έμμεση και άμεση φορολογία που βαραίνει τα καύσιμα και να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι στους πιο ευάλωτους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα επιδόματα που χάνονται

επιδοματα-οπεκα

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές (τιμές ζώνης) έχουν συνέπεια χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να χάσουν φοροαπαλλαγές, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, γεγονός που για χιλιάδες φορολογούμενοι θα σημαίνει ότι χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους, θα κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα ή να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Από την αρχή της χρονιάς οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση τους είναι το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Εάν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της τιμής, υπερβεί το ισχύον κατά περίπτωση όριο μέχρι το οποίο τούς αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών θα χάσουν τα δικαιώματα αυτά, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:

Κοινωνικά επιδόματα: Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.

Τεκμήρια: Μπορεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεφεύγουν από την παγίδα των τεκμηρίων, ωστόσο, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύει τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο.

Αφορολόγητο πρώτης κατοικίας: Τα όρια παραμένουν ως έχουν ωστόσο η αυξήση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να κάνουν την αξία αρκετών κατοικιών να υπερβαίνει τη αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το όριο αντικειμενικής αξίας για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά.

Αφορολόγητο δωρεών-γονικών παροχών: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνει και το κόστος μεταβιβάσεων, έως και τα συμβολαιογραφικά έξοδα τα οποία υπολογίζονται επί της τιμής του ακινήτου. Αντίστοιχα, επιβαρύνσεις θα έχουν και για όσους θέλουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα μέσω γονικής παροχής. Το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές παραμένει στις 150.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται εφόσον η τιμή του ακινήτου υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share