Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΕΦΚΑ: Λάθη στις συντάξεις ανάβουν νέες "φωτιές" - Στον Εισαγγελέα πάει συνταξιούχος

Νέος γύρος αναδρομικών διεκδικήσεων

2 Φεβρουαρίου 2022 09:44
ΕΦΚΑ: Λάθη στις συντάξεις ανάβουν νέες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το δρόμο για ένα νέο γύρο αναδρομικών διεκδικήσεων, πιθανότατα μέσω της δικαστικής οδού, ανοίγει έγγραφο του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το οποίο σύνταξη ατόμου που υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, πρέπει να «τακτοποιηθεί» ο υπολογισμός, λαμβάνοντας υπόψη τον επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης.

Υπολογισμός σύνταξης 2022: Δείτε πόση δικαιούστε και πότε μπορείτε να την πάρετε

Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, κλήθηκε να επανυπολογίσει το σύνολο των καταβαλλόμενων τότε συντάξεων, όχι με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν στους φακέλους των ασφαλισμένων, αλλά με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία του Φορέα.

εφκα-συνταξεισ

Κατά της διαδικασίας αυτής, προσέφυγαν συνταξιούχοι, μέσω του Ενιαίου Δικτύου (ΕΝΔΙΣΥ). Μάλιστα, με έγγραφό του στις 11 Ιανουαρίου 2022, μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το Δίκτυο, ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι σε μια από τις περιπτώσεις υπάρχει λάθος, καθώς «δεν έχει υπολογιστεί επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης για διάστημα 7.587 εργάσιμες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ:

Α) Να μην έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%. Και αυτό γιατί, υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών συνταξιούχων», οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο της τάξης του 32%, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +1,72%, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφάλιστρου. Σε αρκετές περιπτώσεις επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα.

εφκα-συνταξεισ

Γ) Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Δ) Δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας.

Το ΕΝΔΙΣΥ, εδώ και πολύ καιρό καταγγέλλει το γεγονός, όμως μετά και από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται πλέον, να παραδέχεται – σε κάποιες περιπτώσεις – το λάθος του. Αυτό, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς ανοίγει το δρόμο για νέες αναδρομικές διεκδικήσεις, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες συντάξεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

εφκα-συνταξεισ

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες, όμως, εκτιμά ο κ. Χατζόπουλος, θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη.

Σύμφωνα με την υπόθεση που παραδέχεται ο ΕΦΚΑ, το λάθος προκύπτει από το γεγονός ότι στην α’ φάση του επανυπολογισμού δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα, καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Ως αποτέλεσμα ήταν να βγει λάθος και ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020, αφού δεν διορθώθηκε ο πρώτος.

Πηγή: euro2day.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share