Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Θύελλα» στα πορτοφόλια των νοικοκυριών: Στα ύψη οι τιμές των «ευπαθών» προϊόντων μετά τον χιονιά (Video)

Έρχεται νέα ακρίβεια στο ράφι μετά τη θεομηνία

29 Ιανουαρίου 2022 10:47
«Θύελλα» στα πορτοφόλια των νοικοκυριών: Στα ύψη οι τιμές των «ευπαθών» προϊόντων μετά τον χιονιά (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των προϊόντων στους πάγκους των λαϊκών αγορών μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ελπίδα, καθώς το χιόνι προκάλεσε καταστροφές στις καλλιέργειες και οι τιμές ανέβηκαν ραγδαία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, την Παρασκευή τα κολοκυθάκια ανέβηκαν στα 2,48 ευρώ. Πριν απο 10 ημέρες το υπουργείο κατέγραψε μέση τιμή στην λιανική 2,14 ευρώ, ενώ στην κεντρική αγορά η χοντρική έχει από 1,20 έως 1,80 ευρώ, όταν μία εβδομάδα πριν είχαν 1,30 ευρώ. Οι αυξήσεις, δηλαδή, είναι στην χονδρική 40% και στην λιανική 16%. Οι παραγωγοί λένε πως τα προβλήματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες.

Οι παραγωγοί θα πουν πως ο παγετός έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλη τη χώρα. Στην Αργολίδα η καταστροφή είναι μεγάλη, ήδη ένα 20λεπτο έχουν πάρει πάνω οι τιμές στα μαρούλια που έχουν 70 λεπτά και στο σπανάκι Άργους που έχει 1,80 ευρώ. Στον πάγκο οι μελιτζάνες είχαν 2,98 ευρώ η χονδρική. Το κόστος παραγωγής που έχει ανέβει συμπαρασύρει και τις τιμές.

Όμως, παρά το ότι καταλαβαίνουν όλοι τι έχει γίνει, οι μικρές συντάξεις οδηγούν πάντα στο σαφάρι για το φθηνότερο. Να περιμένουν τα χειρότερα οι καταναλωτές λένε οι παραγωγοί, αφού αυτά που πουλάνε τώρα είναι ψυγείου.

Οι παραγωγοί της Κρήτης που τροφοδοτούν όλη τη χώρα την ίδια ώρα υπόσχονται να κάνουν ότι μπορούν για να μην ακριβύνουν οι τιμές πολύ. Στον πάγκο του εν λόγω παραγωγού οι ντομάτες έφτασαν 1,48 ευρώ το κιλό, με την τιμή στη χονδρική να έχει πάρει 50% αύξηση σε μία εβδομάδα και την τάση να είναι ανοδική.

Αύξηση «φωτιά» στην τιμή των καυσίμων

Εκτός από τα οπωροκηπευτικά, η ακρίβεια «χτύπησε» και τα καύσιμα, με τις τιμές τους να ανεβαίνουν. Το φυσικό αέριο κόστιζε 70 ευρώ ανά MWh και σήμερα αγγίζει τα 92 ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,74 ευρώ το λίτρο και σήμερα φτάνει 1,80 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης πήγε στα 1,54 ευρώ το λίτρο από 1,48 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να κοστίζει 1,21 ευρώ το λίτρο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share