Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις εστίασης με μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

18 Ιανουαρίου 2022 17:57
Νέο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις εστίασης με μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την «πανδημία και εστίαση», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εξετάζει δύο μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, το ένα εκ των οποίων είναι ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ύψους 450 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις.

Το δεύτερο αφορά σε αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις ανάγκες της Βόρειας Εύβοιας επλήγη από φυσικές καταστροφές, ανακοινώντας εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.

εξοικονομώ

ΓΣΕΒΕΕ: 1 δισ. ευρώ απώλειες στην εστίαση του πρώτο τρίμηνο του 2020

Για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον αναπληρωτή υπουργό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Ακόμη, απευθυνόμενοι στον κ. Σκυλακάκη, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων διατύπωσαν με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται:

  • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
  • Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
  • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επεσήμανε ότι ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share