Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ενεργειακή κρίση: Πιέσεις στον κλάδο μέχρι και το 2023

Θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη

29 Δεκεμβρίου 2021 21:21
Ενεργειακή κρίση: Πιέσεις στον κλάδο μέχρι και το 2023
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ήρθε για να… μείνει η ενεργειακή κρίση, καθώς όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι έναντι της υποχώρησης που εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ 4+1 έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί το 2022

Αυτό αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους αναλυτές από το γεγονός πως οι τιμές spot, την τελευταία εβδομάδα, υποχωρούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεταγενέστερα συμβόλαια.

Κι αυτό διότι η αποσυμπίεση που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες ημέρες λόγω των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (ή ακόμη και την Αυστραλία εκτιμάται πως θα επιφέρει μόλις βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στον κλάδο. Κοινώς οι τιμές θα μείνουν συνολικά σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο την ερχόμενη χρονιά, αλλά πιθανότατα μέχρι και την άνοιξη του 2023!

 Μέχρι και την άνοιξη του 2023 εκτιμάται πως θα διατηρηθούν οι πιέσεις στον κλάδο

«Το πρόβλημα φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεπεραστεί την επόμενη χρονιά. Γεωπολιτικά θέματα και η αντιπαλότητα με τη Ρωσία, ειδικά με αφορμή το ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2 θα ενισχύσει την πρόθεση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη μέσα στο πρώτο μισό του έτους, αλλά πιθανότατα και για πολύ περισσότερο» ανέφερε σε έκθεση του ο Άντριου Χιλ, επικεφαλής θεμάτων φυσικού αερίου στο Bloomberg NEF.

Οι τιμές spot φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 40% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, αν και οι απώλειες στα μεταγενέστερα συμβόλαια κινούνται γύρω στο 30%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share