Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ - Τα σχέδια για νέα μέτρα στήριξης

Υπέρογκες χρεώσεις

14 Δεκεμβρίου 2021 11:16
ΔΕΗ: Σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ - Τα σχέδια για νέα μέτρα στήριξης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΔΕΗ: Έρχεται σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ! Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μας χρεώσει για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 5 έως και 11 λεπτά την κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας -ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του προγράμματος που έχουμε επιλέξει- και η "ρήτρα αναπροσαρμογής" θα προσθέσει σε αυτό το ποσό 22-23 λεπτά επιπλέον. Σας θυμίζουμε και την έρευνα-σοκ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Δηλαδή, η επιβάρυνση λόγω της αύξησης της τιμής χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια είναι από 2 έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για την κρατική επιδότηση που καλύπτει την περίοδο μέχρι και το τέλος του χρόνου, διαμορφώνεται στα 13 λεπτά την κιλοβατώρα και αυτό μέχρι τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Όποιος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, θα έρθει αντιμέτωπος με υπέρογκες χρεώσεις.

Υπέρογκες χρεώσεις

Ποιες θα είναι αυτές; Για 500 κιλοβατώρες ανά μήνα (2000 κιλοβατώρες στο 4μηνο) να περιμένετε λογαριασμό από 580 έως 650 ευρώ (χωρίς τα δημοτικά τέλη) ενώ για 600 κιλοβατώρες ανά μήνα (2400 κιλοβατώρες στο τετράμηνο), μόνο η χρέωση του ρεύματος (χωρίς δηλαδή δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ) μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 ευρώ.

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στις εβδομάδες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των εορτών που η κατανάλωση του ρεύματος αυξάνεται, να έχουμε κατά νου ότι η χρέωση μιας κιλοβατώρας σε τιμή λιανικής (μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης αλλά μαζί με τους φόρους και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) μπορεί να φτάσει στα 35 λεπτά αν η κατανάλωση ανεβαίνει στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα ή στα 28,5 λεπτά αν η κατανάλωση περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Το τελικό ποσό εξαρτάται φυσικά και από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Τα αυξημένα αυτά ποσά θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα παραλάβουμε λίγο πριν ή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Η χειρότερη δε περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος-Δεκέμβριος- Ιανουάριος – Φεβρουάριος.

Σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

Οι εκκαθαριστικοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο τσουχτεροί λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος, θα είναι πολύ επιβαρυμένοι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Φυσικό αέριο

Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Η έναρξη της χειμερινής περιόδου, συνέπεσε με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με την τιμή να διαμορφώνεται χθες στο ολλανδικό χριματιστήριο ακόμη και πάνω από τα 116 ευρώ τιμή 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Αυξημένη χρήση φυσικού αερίου, έχει ξεκινήσει να γίνεται από τον Νοέμβριο στα περισσότερα νοικοκυριά κάτι που σημαίνει ότι το +180% στην τιμή λιανικής θα φανεί ουσιαστικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Τώρα που θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της επόμενης χρονιάς.

Εκτός από την αύξηση της έκπτωσης από την ΔΕΠΑ στους λογαριασμούς του αερίου (από 15% σε 30%) δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, δρομολογείται η θέσπιση κριτηρίων κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά ενδέχεται από το νέο έτος να μην λάβουν ούτε την ενίσχυση των 39 ευρώ ανά μήνα που προβλέπεται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπως ανφέρει το thetoc.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share