Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Τότε πληρώνεται - Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Πληρωμή... με διαφορετικό τρόπο

11 Δεκεμβρίου 2021 08:52
Δώρο Χριστουγέννων 2021: Τότε πληρώνεται - Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ώρα για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έρχεται, με την καταβολή του να γίνεται στους εργαζόμενους με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το εργασιακό καθεστώς που μπορεί να βρίσκονται.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο των Χριστουγέννων. Το δώρο των Χριστουγέννων το δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Αν ο εργαζόμενος διατηρεί τη σχέση εργασίας του με τον εργοδότη δικαιούται ολόκληρο το δώρο, δηλαδή 1 μεικτό μισθό.

Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο (από 1 Μάϊου έως 31 Δεκεμβρίου) δικαιούται τμήμα του δώρου (2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες), ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ποιο είναι το ποσό που δικαιούστε.

Έτσι θα πληρωθούν όσοι βρέθηκαν σε αναστολή ή ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ το διάστημα από 1η Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καταβολή πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διά του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων, ως εξής:

  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή.11.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021
  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Το δώρο των Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί έως την 21 Δεκεμβρίου. Γνωστό και ως «13 μισθός», το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

H μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Για όλους όσοι το επιθυμούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού on line του δώρου των Χριστουγέννων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share