Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέο "άλμα" στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εντείνεται η ανησυχία για την επάρκεια αερίου

17 Νοεμβρίου 2021 15:37
Νέο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε και πάλι σήμερα (17/11) στην Ευρώπη, ύστερα από την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία, που επέτεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου όλο τον φετινό χειμώνα.

Σας θυμίζουμε και το έκτακτο επίδομα που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, μετά τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας.

φυσικο-αεριο-τιμη

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας) ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του "Nord Stream 2", του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα. Η κίνηση αυτή έπληξε τις ελπίδες ότι ο αγωγός θα προσφέρει σημαντικές προμήθειες αερίου τους ερχόμενους μήνες και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά ενέργειας.

φυσικο-αεριο-αλμα

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε αύξηση σχεδόν 8% σήμερα (101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Η τιμή αερίου για τις αρχές της επόμενης χρονιάς επίσης σημείωσε άνοδο, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του "Nord Stream 2" πριν από τα τέλη της επικείμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

φυσικο-αεριο-αγωγοι

Το ολλανδικό συμβόλαιο για αέριο τον Ιανουάριο σημείωσε άλμα 7,8% (101,61 ευρώ ανά MWh) σήμερα, ενώ το βρετανικό συμβόλαιο χονδρικής για το αέριο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 σημείωσε αύξηση σχεδόν 12% στα 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share