Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Οριστικό: Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό - Θα φτάσει μέχρι 750 ευρώ;

Ποια τα δεδομένα;

30 Οκτωβρίου 2021 10:50
Οριστικό: Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό - Θα φτάσει μέχρι 750 ευρώ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οριστική μοιάζει να είναι η απόφαση για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να το καθιστά γνωστό στο Open, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση των χαμηλόμισθων θα γίνει εντός του 2022.

«Εμείς παρά το ότι είχαμε μία εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το ΚΕΠΕ και από την εργοδοτική πλευρά συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων για να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό δώσαμε μία μικρή, συμβολική όπως είπε ο πρωθυπουργός, αύξηση 2% έχοντας όμως πίσω μας μία ύφεση 8,2%. Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Προφανώς, υπάρχει και άλλη (ρύθμιση). Θα έρθουν και άλλες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στην τηλεόραση του Open, με τα σενάρια και για διπλή αύξηση να υφαίνονται.

«Μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την ΤτΕ - επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε.

Μέχρι πόσο θα φτάσει η αύξηση;

Στις 4 Οκτωβρίου αξίζει να σημειωθεί, ότι κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022. Μεταξύ των νέων μέτρων, προβλέπεται η αύξηση 2% του κατώτατου μισθού. Έτσι, ο κατώτατος μισθός από 650€ που είναι σήμερα θα πάει στα 663€.

Το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύς από 1.1.2022. Σημειώνεται, δε, ότι εξετάζεται η αύξηση 12% του κατώτατου μισθού, ώστε να φθάσει τα 743 €.

Ακόμα, προβλέπεται πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για το προσεχές έτος, ενώ θα διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share