Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα»: Ποιοι θα το λάβουν

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις

19 Οκτωβρίου 2021 13:17
Χριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα»: Ποιοι θα το λάβουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοινωνικό μέρισμα: Την άμβλυνση των συνεπειών των ανατιμήσεων σε ενέργεια και θέρμανση σε παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται διάφορες σκέψεις και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα αφενός με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων

  • O πρώτος μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ο άλλος μέσω ενισχύσεων (κοινωνικό μέρισμα). Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και αυτό θα γίνει είτε μέσω του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, είτε ακόμη και αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πάντως όποια μέτρα και να ληφθούν πολύ δύσκολα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που περιορίζει εξαιρετικά τις όποιες παρεμβάσεις. Οπότε, είτε θα έχει χαρακτήρα επιδόματος, είτε εφάπαξ καταβολής (κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες).

Χριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα»: Ποιοι θα το λάβουν

Ποιοι θα λάβουν «δώρο» τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr υπάρχει εισήγηση στο κυβερνητικό επιτελείο της Κυβέρνησης για παροχή έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα σε ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους και υγειονομικούς. Υπάρχουν αρκετά σενάρια στο τραπέζι για το έκτακτο μέρισμα, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» κάτι. Η εισήγηση που υπάρχει παραθέτει διάφορα σενάρια για το το ύψος του μερίσματος και για σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα δοθεί.

Οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα παρθούν το Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι μεγάλοι αδικημένοι, που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, φαίνεται πως είναι «ψηλά» στην λίστα για να λάβουν οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο το έκτακτο μέρισμα σχεδιάζεται να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr το πιθανότερο σενάριο, είναι να δοθεί ένα επίδομα ή αλλιώς ένα «δώρο» Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη και δεν έλαβαν αναδρομικά το 2020. Επιπλέον, την οικονομική ενίσχυση είναι πολύ πιθανό να λάβουν οι υγειονομικοί οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνουν «μάχη» με την πανδημία και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το μόνο που έχει «κλειδώσει» έως τώρα είναι ότι θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share