Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Κανείς... δεν τολμά να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης: Τι επίδομα δικαιούται κάθε πολίτης

Βαρύς ο χειμώνας...

16 Οκτωβρίου 2021 07:56
Κανείς... δεν τολμά να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης: Τι επίδομα δικαιούται κάθε πολίτης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Πολύ σκληρός χειμώνας έρχεται, με τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι πολύ υψηλές και αρκετούς να περιμένουν μια σανίδα σωτηρίας στα σχετικά επιδόματα.

Το πετρέλαιο θα πωλείται ακριβότερα ακόμα και έως και 45% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην Αθήνα θα ξεκινήσει στο 1,13-1,15 ευρώ το λίτρο από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία της διεθνούς τιμής του Βrent, το οποίο χθες βρέθηκε γύρω από τα 84 δολάρια, μια τιμή αυξημένη κατά 55% σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει τους καταναλωτές σε αναγκαστική στροφή στο πετρέλαιο. Οπως αναφέρουν από την αγορά, το παιχνίδι θα κριθεί από τον καιρό, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα αφήσουν για αργότερα την αγορά πετρελαίου, και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.

Ποιοι παίρνουν επίδομα

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου. Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ, ανάμεσα σε όσα μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι είναι:

  • Αγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Τι ισχύει για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Ως προς το επίδομα ρεύματος, θα υπάρχει διαφορά στο επίδομα ανάλογα τον μήνα. Για τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση από το κράτος είναι 9 ευρώ τον μήνα, ενώ από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι 18 ευρώ τον μήνα.

Η πραγματική μέση αύξηση θα είναι 2 με 3 ευρώ τον μήνα, αντί για 20 ή 50 ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι όσοι καταναλώνουν μηνιαία έως 300 κιλοβατώρες.

Σε υψηλότερες καταναλώσεις, από 300 έως 600 κιλοβατώρες δηλαδή, θα υπάρχει έκπτωση από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Ως προς τα κοινωνικά τιμολόγια, η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα, το οποίο σημαίνει μηδενική αύξηση στον λογαριασμό.

Σημειώνεται πως αυτές οι επιδοτήσεις θα φανούν στον επόμενο λογαριασμό.

Στο φυσικό αέριο, η έκπτωση θα είναι 15% στο κόστος και θα μεταφερθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, το κόστος για να βάλει ένας φορολογούμενος πετρέλαιο 2.000 λίτρων για όλη την χρονιά, ήταν 0,80 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας συνολικά τα 1.600 ευρώ. Φέτος το κόστος ανέρχεται σε 2.200 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 600 ευρώ, ενώ το μέσο επίδομα φτάνει τα 300 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share