Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τα νοικοκυριά: «Τσουχτερά» τα δώρα και η γαλοπούλα με τιμές «φωτιά»

Έρχονται γιορτές με δυσκολίες...

15 Οκτωβρίου 2021 14:38
«Μαύρα» Χριστούγεννα για τα νοικοκυριά: «Τσουχτερά» τα δώρα και η γαλοπούλα με τιμές «φωτιά»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι ανατιμήσεις, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλά προϊόντα, έχει φέρει δυσκολίες στα νοικοκυριά και αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, εξαιτίας της αύξησης των εξόδων εισαγωγών από την Κίνα, με συνέπεια και τα Χριστούγεννα να μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Το θέμα αυτό ανακύπτει σε θέμα της Daily Mail, η οποία κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών τα τελευταία 26 χρόνια σε προϊόντα, αφορώντας κυρίως την ενέργεια και τα έξοδα των νοικοκυριών, με το κόστος εισαγωγής από την Κίνα να έχει αυξηθεί κατά 10.7%.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι αναλυτές περιμένουν τα έπιπλα, τα λευκά και ηλεκτρονικά είδηση να βρεθούν με τιμές... στα ύψη εν όψει της μεγάλης γιορτής. Αυτό έχει ως συνέπεια οι οικογένειες ήδη να σπεύδουν σε καταστήματα να αγοράσουν δώρα, προτού τα σχετικά προϊόντα δουν τις τιμές τους να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Τιμές... στα ύψη εν όψει γιορτών

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές, που κάνουν λόγο ότι τα προϊόντα σε Barbie και Lego πωλούνται σε ποσότητες «Χριστουγεννιάτικες», πράγμα πρωτόγνωρο. Παράλληλα, υπάρχει ένα 75% αύξησης σε αγορά κατεψυγμένης γαλοπούλας και πουτίγκας, με τα νοικοκυριά να «τρέχουν» να προλάβουν και εκεί τις ανατιμήσεις.

Και πώς να μην κάνουν αυτό τον... αγώνα δρόμου, όταν τα έξοδα της ενέργειας και τα Μέσων Μεταφοράς αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων ήδη προειδοποίησαν για θεαματικές αυξήσεις από την πλευρά τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας, μάλιστα, προέβλεψε πρόσφατα μια αύξηση πληθωρισμού της τάξης του 4% στο τέλος της χρονιάς, με ειδικούς στην οικονομία να αναφέρονται σε 6%.

Η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας υπογραμμίζει από την πλευρά της, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης σε αγορά δώρων, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει, όταν για παράδειγμα ένα κουκλόσπιτο για μέρα και νύχτα της Barbie κοστίζει σχεδόν 300 ευρώ (250 λίρες), με ανοδική τάση στην τιμή. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια Lego ή άλλων μεγάλων εταιρειών για παιχνίδια.

Ανατιμήσεις και τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, τα κοσμήματα είδαν την τιμή τους αυξάνεται κατά 128% και τα προϊόντα περιποίησης ομορφιάς κατά 64% αντίστοιχα. Παιχνίδια και παζλ είδαν αύξηση του 15% στην τιμή τους, τα παιχνίδια για μωρά στο 10.8% και τα απλά δώρα στο 9.3%.

Κάπως έτσι, γίνεται άμεση η ανάγκη αγοράς όσων προϊόντων θα χρειαστούν για τα Χριστούγεννα, κάτι που φυσικά ισχύει και για την χώρα μας. Τα μηνύματα έρχονται μεν από τη Βρετανία, αλλά η «θύελλα» θα «χτυπήσει» και στα μέρη μας, καθώς δεν μπορεί να μείνουμε ανεπηρέαστοι, κάτι που βλέπουμε ήδη να συμβαίνει με το σούπερ μάρκετ σε... απαγορευτική τιμή.

Καλό είναι, λοιπόν, να αναζητήσουμε από τώρα το τι θέλουμε, προτού ζήσουμε «μαύρα» Χριστούγεννα...

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share