Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Σας αφορά ολους!

7 Οκτωβρίου 2021 10:06
Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν «εκτοξευθεί», τα νοικοκυριά αγωνιούν για το κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης τους επόμενους μήνες. Οι λογαριασμοί έχουν πάρει «φωτιά» και η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Οι πολίτες έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν το κόστος της ακρίβειας στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση που απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση επιδομάτων που αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Ο στόχος είναι η σημερινή ενίσχυση να επεκταθεί πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη και αυτό θα επιτευχθεί με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μεγάλη ανάσα: Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας.

Πολλά επίσης θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.

ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Με την ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022 αυξάνoνονται και μία σειρά επιδομάτων του Οργανισμού.

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό. Ωστόσο μάθε τα προγράμματα που «τρέχουν» μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα

Αύξηση θα έχουν και τα εξής επιδόματα

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Από το επίδομα επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται πως με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share