Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ: Έρχονται νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση

Κι άλλη αύξηση μέσα στο 2022

3 Οκτωβρίου 2021 08:08
Κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ: Έρχονται νέες αποφάσεις από την κυβέρνηση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σημαντικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση πολύ σύντομα, καθώς μπορεί να δούμε μέχρι και τον κατώτατο μισθό να «αγγίζει» σχεδόν τα 750 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αύριο (4/10) κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, τη στιγμή που ήδη η αύξηση έχει γίνει από το καλοκαίρι.

Μεταξύ των νέων μέτρων, προβλέπεται η αύξηση 2% του κατώτατου μισθού. Έτσι, ο κατώτατος μισθός από 650€ που είναι σήμερα θα πάει στα 663€.

Το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύς από 1.1.2022. Σημειώνεται, δε, ότι εξετάζεται η αύξηση 12% του κατώτατου μισθού, ώστε να φθάσει τα 743 €.

Ακόμα, προβλέπεται πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για το προσεχές έτος, ενώ θα διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες.

Τα... μηνύματα Χατζηδάκη

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 δημιούργησε άλλωστε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Από την αρχή του χρόνου θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον κατώτατο, η οποία θα διαμορφωθεί κατά τον νόμο μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Η κυβέρνηση αφού λάβει υπόψη τις σχετικές εισηγήσεις εργοδοτών -εργαζομένων και αρμόδιων φορέων θα τοποθετηθεί έχοντας ως βούληση στον κατώτατο μισθό να υπάρξει αντανάκλαση αυτού που είπα μιλώντας για κοινωνικό μέρισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η αύξηση θα γίνει σε δυο δόσεις και θα συμπεριλαμβάνεται ένα νέο πακέτο στήριξης που θα πηγάζει από την υψηλότερη ανάπτυξη.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει, όπως είναι γνωστό, την 1η Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα αυξηθεί κατά 2% από τα 650 ευρώ στα 663 ευρώ [ήτοι 569,39 ευρώ (καθαρά)].

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share