Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Συντάξεις: Συνεχίζουν... στην αναμονή εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους κληρονόμους

Ακόμη... στο περίμενε

2 Οκτωβρίου 2021 11:03
Συντάξεις: Συνεχίζουν... στην αναμονή εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους κληρονόμους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο... περίμενε παραμένουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που δικαιούνται τα αναδρομικά, παρότι περίπου 133.000 ήδη πληρώθηκαν στις 31 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν μείνει χωρίς αυξήσεις και αναδρομικά λόγω της υπολειτουργίας του ΕΦΚΑ. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου στους παραπάνω δικαιούχους θα έχουν αποδοθεί όλα τα οφειλόμενα ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα όποιος συνταξιοδοτείται παίρνει τη μειωμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι σε ισχύ ο νόμος Βρούτση της ΝΔ με αναδρομικότητα από τον Οκτώβριο του 2019.

Επισημαίνεται ότι με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο Νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, συμμορφούμενος προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μείωναν υπέρμετρα τις συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Την Τετάρτη έγινε – με καθυστέρηση δύο ετών – η καταβολή αναδρομικών, κατά μέσο όρο 195 ευρώ, σε 133.692 παλιούς συνταξιούχους, συνολικού ύψους 26,1 εκατ. ευρώ, μαζί με όσα επιδόματα επίσης πληρώθηκαν.

Σε αυτή την κατηγορία, με την πληρωμή του Οκτωβρίου (με τη σύνταξη Νοεμβρίου) ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα καταβάλει τις μόνιμες αυξήσεις που αναλογούν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Η καταβολή των αναδρομικών προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες, καθώς τα αναδρομικά αφορούσαν σε περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων. Και αυτό γιατί, με βάση τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

– Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

– Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά πλην λίγων εξαιρέσεων, που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου).

– Τρίτον, να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου, και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις.

Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%. Αναδρομικά και αυξήσεις έλαβαν όσοι συνταξιούχοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης χωρίς ή με μικρή προσωπική διαφορά.

Πάντως από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι παλιοί συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

– σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

– σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,

– αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κ.λπ.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Ωστόσο, περίπου το 10%, δηλαδή 215.000 παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2015), θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο γύρω από τις συντάξεις που χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις.

Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους. Μετά το μεγάλο χθεσινό «κύμα πληρωμών» ακολουθούν άλλα δύο μικρότερα πακέτα με αυξήσεις και αναδρομικά για 30.000 νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους που έμειναν εκτός από τις πληρωμές που έγιναν Ιούλιο και Αύγουστο.

Παίρνουν... και οι κληρονόμοι

Αιτήσεις για να πάρουν τα αναδρομικά θανόντων συνταξιούχων που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα πρέπει να υποβάλουν 14.600 κληρονόμοι τους στον ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από χθες σε ειδική κατηγορία που φαίνεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με τίτλο «Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους».

Οι κληρονόμοι θα λάβουν μόνον τα αναδρομικά των θανόντων και όχι τις αυξήσεις, εκτός των περιπτώσεων που η σύνταξη θανόντος με 30ετία έχει μεταβιβαστεί στη χήρα ή χήρο ή τέκνα, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ο δικαιούχος των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι ο επιζών σύζυγος, ή και τα τέκνα, κατά το ποσοστό της μεταβιβαζόμενης σύνταξης.

Τα αναδρομικά αφορούν κληρονόμους συνταξιούχους που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τον επανυπολογισμό των συντάξεων με 30 και άνω έτη ασφάλισης. Δεν θα κάνουν αιτήσεις κληρονόμοι για συνταξιούχους που απεβίωσαν ως 30/9/2019.

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων μετά τις 13/5/2016 θα πάρουν αναδρομικά που αντιστοιχούν στο σύνολο της αύξησης που θα είχαν οι θανόντες, ενώ οι κληρονόμοι των παλαιών -πριν από τις 13/5/2016- συνταξιούχων θα πληρωθούν αναδρομικά από το 1/5 της αύξησης που θα έπαιρναν οι θανόντες.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος πριν από τον Μάιο του 2016, που απεβίωσε μετά την 1η/10/2019, αν είχε αύξηση 100 ευρώ από τον επανυπολογισμό, θα την έπαιρνε σε δόσεις των 20 ευρώ με αναδρομικά 22 μηνών, ήτοι 440 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο κληρονόμος παίρνει αναδρομικά 440 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος είχε βγει στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016, η αύξηση θα ήταν 100 ευρώ σε μία δόση με αναδρομικά 2.200 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο κληρονόμος παίρνει αναδρομικά 2.200 ευρώ.

Κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί διαθήκη ή όχι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των αιτήσεων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share