Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ξεπούλημα στη ΔΕΗ: «Σεισμός» για το μέλλον της εταιρείας

Τεράστια ανατροπή μετά από 71 χρόνια

24 Σεπτεμβρίου 2021 18:58
Ξεπούλημα στη ΔΕΗ: «Σεισμός» για το μέλλον της εταιρείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια νέα εποχή μπαίνει η ΔΕΗ, η οποία 71 χρόνια μετά την ίδρυσή της γυρίζει σελίδα, αφού η νέα επένδυση φέρνει σε ξένα χέρια την εταιρεία.

Ως κεραυνός εν αιθρία… έσκασε χθες (23/9) το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκ. ευρώ με τη διάθεση νέων μετοχών σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, τη στιγμή που το ρεύμα αυξήθηκε ως προς την τιμή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπερταμείο επεξεργάζονταν εδώ και μήνες το νέο σχέδιο του μετασχηματισμού της επιχείρησης, υπό τη μορφή που ανακοινώθηκε χθες, μετά και τις επιτυχημένες εκδόσεις των ομολόγων βιωσιμότητας (Μάρτιος και Ιούλιος) από όπου άντλησε συνολικά 1,2 δις. ευρώ. Οι αναβαθμίσεις της εταιρίας από διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες εκδόσεις αλλά και η οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ που προηγήθηκε δημιούργησαν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έναντι 2,1 δις. ευρώ πυροδότησε την τελική απόφαση.

Επιπλέον, στις αποφάσεις που έδειξαν πως «τώρα είναι το κατάλληλο timing» έπαιξαν ρόλο και οι κυβερνητικές επιλογές για την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση των «πράσινων» μορφών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την κατανάλωση.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο και την ανακοίνωση του Υπερταμείου αλλά και όπως αναφέρουν πηγές, το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο 33 με 34%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπερταμείο κατέχει το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17%. Αθροιστικά το 51%. Το υπόλοιπο 49% βρίσκεται σε διασπορά στο Χρηματιστήριο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως μετά και την έκδοση των νέων μετοχών το εναπομείναν ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και αυτό καθώς οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προορίζονται για πώληση μέσω διαγωνισμών. Με τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο κλείνει η συγκεκριμένη υπόθεση.

Εν κατακλείδι, το ελληνικό δημόσιο, μέσω πια μόνο του Υπερταμείου θα κατέχει το 33% με 34% και οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν το 66% με 67% των μετοχών της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της εισηγμένης θα ασκείται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το δημόσιο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, θα έχει το μειοψηφικό ποσοστό «καθοριστικής σημασίας – block minority». Η γνωστή και ως «χρυσή μετοχή». Θα μπορεί να παρεμβαίνει και να αποφασίζει σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και στρατηγικής σημασίας. Στην ουσία θα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις που θεωρεί ότι πρέπει να το πράξει για κοινωνικούς λόγους.

Η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα ζητηθεί από τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης. Εντός του ίδιου μήνα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών. Και στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνει πως κατόπιν ειδικής διαδικασίας που ακολούθησε για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαπίστωσε πως αυτό είναι σημαντικό. Πληροφορίες αναφέρουν για funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν το ποσό που ζητά η ΔΕΗ, των 750 εκ. ευρώ, να φτάνει τουλάχιστον στο 1,5 δις. ευρώ.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Με ένα αμήχανο σχόλιο, το οποίο αναπαράγει τα όσα διέρρεαν χθες πηγές της ΔΕΗ και οι τεχνοκράτες του Υπερταμείου, αναφέρονται κυβερνητικές πηγές στο ξεπούλημα μιας από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις. Μάλιστα επιχειρούν και πάλι να μετατοπίσουν την ευθύνη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποποιηθούν τις δικές τους νεοφιλελεύθερες εμμονές.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «Η ΔΕΗ παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον είναι ένα διεθνές success story, ενώ τώρα με την ΑΜΚ πετυχαίνουμε 2 στόχους: 1. και το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο 2. και θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό του δικτύου για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν από μια τέτοια επιχείρηση οι πολίτες. Μιλάμε για κεφάλαια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε 2 αναπτυξιακές κινήσεις: Α) Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και Β) Εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια. Άρα, εκσυγχρονίζεται περαιτέρω, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα και περιορίζει δραστικά και στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές. Παράλληλα, παράγοντας η ίδια φθηνότερο ρεύμα θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share