Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

«Αναβρασμός» στη ΔΕΗ: Απομακρύνονται κι άλλοι εργαζόμενοι από την εταιρεία

Κρίσιμες στιγμές για χιλιάδες οικογένειες

23 Σεπτεμβρίου 2021 13:05
«Αναβρασμός» στη ΔΕΗ: Απομακρύνονται κι άλλοι εργαζόμενοι από την εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας «αναβρασμός» επικρατεί στη ΔΕΗ, με αρκετούς εργαζόμενους ακόμη να απομακρύνονται από την εταιρεία το επόμενο διάστημα, έχοντας προθεσμία για κάτι παραπάνω από ένα μήνα ακόμη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ετοιμάζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα αφορά περί τους 100 εργαζόμενους των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ». Θα συμπεριλαμβάνει τα ίδια κίνητρα με εκείνα που ισχύουν και για το πρόγραμμα που αφορά στους εργαζομένους στη λιγνιτική παραγωγή της μητρικής εταιρείας, το οποίο είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο και ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο θυγατρικών της θα συνεδριάσουν ταυτόχρονα την Παρασκευή 24/9, με θέμα τα σχέδια για περιορισμό του προσωπικού, τη στιγμή που η εταιρεία ψάχνει τρόπο... να μην χάσει τους πελάτες της.

Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, η διοίκηση της ΔΕΗ ευελπιστεί ότι οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000 έως το τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στα δύο κύματα οικειοθελούς αποχώρησης του 2020 υπολογίζεται ότι είχαν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ περί τους 2.600 εργαζομένους.

ΔΕΗ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και πώς θα προχωρήσει

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει τρεις ηλικιακές κατηγορίες: εργαζόμενοι από 50-54 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν έναν μισθό μπόνους, από 55-61 ετών δύο μισθούς και από 62 ετών και πάνω επίσης έναν μισθό. Πέρα από την ηλικία, άλλο κριτήριο είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας: από 15-19 έτη οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα δύο μισθών, από 20-29 έτη τρεις μισθούς ενώ από 30 έτη και πάνω τέσσερις μισθούς. Επίσης, έξτρα μπόνους ενός μισθού έχουν όσοι σπεύσουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τις πρώτες ημέρες, εξ ου και ήδη εγγράφηκαν στο πρόγραμμα 250 άτομα.

Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος για τη μητρική εταιρεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα 9 μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share