Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι για τριετή απαλλαγή

Oι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ

22 Σεπτεμβρίου 2021 21:06
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι για τριετή απαλλαγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Η στιγμή... του ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα ραβασάκια με πρώτη δόση τον Οκτώβρη - Πού θα έρθουν αυξήσεις

Η στιγμή... του ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα ραβασάκια με πρώτη δόση τον Οκτώβρη - Πού θα έρθουν αυξήσεις

Η... ώρα του ΕΝΦΙΑ έχει έρθει, με τα ραβασάκια να έρχονται αύριο (22/9) για τους φορολογούμενους και την πρώτη δόση να είναι δυνατό να πληρωθεί τον Οκτώβριο, μαζί με τη δεύτερη.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν τον ίδιο φόρο με το περυσινό έτος, αρκετοί όμως θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, καθώς το εισόδημά τους περιορίστηκε δραστικά το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημικής κρίσης, σε επίπεδο που τους επιτρέπει να πληρώσουν 50% μικρότερο φόρο. Παράλληλα, και οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση, αναζητώντας τα πάντα σε μια νέα πλατφόρμα.

Ειδικότερα:

1. Οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει σήμερα Τρίτη να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Για όσους, ωστόσο, υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει την καταβολή φόρου και για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και θα πρέπει να περιμένουν να επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας –που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021– η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

2. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν περισσότεροι από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Και αυτό καθώς η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρίσκονται εντός των εισοδηματικών ορίων καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγής 100% από τον φόρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Παράλληλα, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως εφόσον πρόκειται για οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω και το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, ενώ το σύνολο των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Υπάρχουν και... οι αυξήσεις

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσδιορίστηκε και πέρυσι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον χάρτη με τις πληρωμές. Το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι βαρύτερο για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι το 2020:

  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
  • Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.
  • Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες προχώρησαν το 2020 στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους στους δήμους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες προχώρησαν σε αντίστοιχες διορθώσεις και στο Ε9, γεγονός που αυτομάτως τους οδηγεί σε μεγαλύτερο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share