Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέα απάτη: Κλέβουν χρήματα απο τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς - Τι να προσέχετε (Video)

Τα στοιχεία που θα καταλάβετε την «κομπίνα»

22 Σεπτεμβρίου 2021 11:58
Νέα απάτη: Κλέβουν χρήματα απο τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς - Τι να προσέχετε (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα απάτη: Οι κλοπές χρημάτων από τους λογαριασμούς πολιτών, συνεχίζονται με τα περιστατικά «phishing» να είναι όλο και περισσότερα. Επίσης, μην απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα-απάτη καθώς παριστάνουν τράπεζες και οργανισμούς.

Η νέα απάτη που χρησιμοποιείται είναι να προσποιούνται μία πραγματική οντότητα, μία τράπεζα και να ζητούν να καταχωρήσουμε τα στοιχεία εισόδου στον λογαριασμό μας.

Αν μας πείσουν και το κάνουμε, τότε αποκτούν πλήρη πρόσβαση σ’ αυτόν και μας κλέβουν χρήματα. Πολλές φορές για να τα καταφέρουν, μας λένε πως πρόκειται για θέμα ασφάλειας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουν ως στόχο, ο πολίτης να δώσει τα στοιχεία εισόδου στον λογαριασμό του, χωρίς να το σκεφτεί για πολύ και υποψιαστεί, την απάτη που κρύβεται από πίσω.

Η ΕΛ.ΑΣ τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, πως κανένα τραπεζικό ίδρυμα, δεν θα στείλει ποτέ κάποιο μήνυμα αυτού του είδους, για να ζητήσει την επιβεβαίωση των στοιχείων του.

Όταν κάποιος δεχθεί κάποιο μήνυμα με αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να το αγνοήσει. Ενώ αν αμφιβάλλει για την γνησιότητα του, μπορεί να επικοινωνήσει με την τράπεζα του.

Εκμεταλλεύονται το γεγονός, πως με τα κινητά μας, που είναι ένας μικρός υπολογιστής, είμαστε όλη την μέρα στο διαδίκτυο. Έτσι λειτουργούμε με μεγάλη ταχύτητα και δεν σκεφτόμαστε, πριν προβούμε σε κάποια ενέργεια.

Κάποια στοιχεία που μπορούν να μας κάνουν να καταλάβουμε πως το μήνυμα είναι αυτού τους είδους είναι:

  • Kάποια γραμματικά λάθη στο μήνυμα, μια αλληλογραφία που μπορεί να έρχεται απροσδόκητα από ένα ίδρυμα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο αίτημα.
  • Οι γενικότητες στο περιεχόμενο του μηνύματος, δημιουργώντας την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Νέα απάτη σε ΑΤΜ: Η «περίεργη» πληκτρολόγηση που παίρνει λεφτά

Προσοχή με μια νέα απάτη σε ΑΤΜ. Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, έπεσε θύμα απατεώνα που τον έστειλε σε ΑΤΜ, δήθεν, για να του πει πώς θα παραλάβει τα χρήματα που κατέθεσε στον λογαριασμό του. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστάτωση στη καθημερινότητα των πολιτών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών και με την «αναζήτηση» ΑΤΜ.

Όμως, αντί να πληρωθεί, του τα πήρε ταχυδακτυλουργικά! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος επιχειρηματίας δέχθηκε τηλεφώνημα την Κυριακή από έναν «κύριο», ο οποίος του είπε ότι είχε κάνει κράτηση για συνεστίαση στο εστιατόριό του και ήθελε να του καταθέσει αρκετά χρήματα μέσω εφαρμογής σε ΑΤΜ.

Έτσι, τον έπεισε να πάει ο ίδιος στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης τράπεζας του νησιού και να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες που θα του έδινε. Το θύμα πήγε με τη χρεωστική του κάρτα και πληκτρολόγησε το ποσό, που υποτίθεται ότι θα εισέπραττε.

Όμως μετά από κινήσεις και οδηγίες που δήθεν πήρε, διαπίστωσε έκπληκτος ότι όχι μόνο δεν κατατέθηκε στον λογαριασμό του το συγκεκριμένο ποσό, αλλά αντίθετα... αφαιρέθηκε!

Η απάτη καταγγέλθηκε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού που διενεργεί προανάκριση για να ταυτοποιήσει τον δράστη ενώ η συναλλαγή διερευνάται μέσω τράπεζας.

Νέα απάτη σε ΑΤΜ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share