Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ώρα... ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE από σήμερα (22/9) τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα θα δουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό (Video)

Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

22 Σεπτεμβρίου 2021 08:55
Ώρα... ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE από σήμερα (22/9) τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα θα δουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 στο myAADE. Τα εκκαθαριστικά αφορούν σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με το συνολικό ποσό του φόρου που θα πληρωθεί να αναμένεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, την ώρα που όλα τα αγαθά έχουν πάρει τον ανήφορο, η κυβέρνηση ετοιμάζει ρελάνς από τη ΔΕΘ με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι… κοινωνικό μέρισμα!

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου για τα ακίνητά τους είτε έως τις 30 Σεπτεμβρίου είτε έως τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση.

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι τα ίδια με τα περσινά για όσους δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2020, θα έχουν αυξομειώσεις για όσους απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο, θα είναι «φουσκωμένα» για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ενώ για πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και 100%.

ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν έως το τέλος του έτους και ενσωματώνει τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται σε:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ,
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ,
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ και
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ

Πώς θα δουν τον φόρο οι ιδιοκτήτες στο myaade - Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι για να δουν το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν θα πρέπει να αναζητήσουν τα νέα εκκαθαριστικά στην νέα ψηφιακή πύλη ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  1. Πληκτρολογήστε το www.aade.gr και στην πρώτη σελίδα κάνετε κλικ στο σημείο myaade.
  2. Στην συνέχεια θα κάνετε κλικ στο κουτί «Εφαρμογές»
  3. Στην επόμενη οθόνη θα επιλέξετε «Φορολογικές Υπηρεσίες»
  4. Από τον κατάλογο που θα εμφανιστεί θα επιλέξετε «Ακίνητα»
  5. Στην επόμενη οθόνη κάντε κλικ στο σημείο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  6. Πατήστε «Είσοδος στην Εφαρμογή»
  7. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.
  8. Εισέρχεται στην «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
  9. Στην αριστερή στήλη αλλάξτε το έτος αναφοράς από 2020 σε 2021.
  10. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021).
TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share