Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά! Ποιοι θα πάρετε πάνω από 500 ευρώ;

Σας αφορά όλους!

22 Σεπτεμβρίου 2021 08:16
Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά! Ποιοι θα πάρετε πάνω από 500 ευρώ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Την ώρα που όλα τα αγαθά έχουν πάρει τον ανήφορο, η κυβέρνηση ετοιμάζει ρελάνς από τη ΔΕΘ με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι… κοινωνικό μέρισμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει το «κοινωνικό μέρισμα» μέσω ενισχύσεων τριών συγκεκριμένων ενισχύσεων.

Ειδικότερα:

  • Της επιδότησης της δόση του στεγαστικού δανείου αναλαμβάνοντας το κράτος την υποχρέωση καταβολής σημαντικού μέρους της δόσης του στεγαστικού δανείου μέχρι το τέλος του χρόνου,
  • Της επιδότησης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Διευρύνοντας τα εισοδηματικά όρια για το κοινωνικό τιμολόγιο, αυξάνοντας την τιμή επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό από 35 – 50%
  • Επιδότησης του κόστους θέρμανσης μέσω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και αύξηση των ποσών του επιδόματος θέρμανσης.

Κοινωνικό Μέρισμα 2021

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναζητά… φόρμουλα για τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «παγκόσμιο φαινόμενο» την ακρίβεια, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Ασφαλώς μας ανησυχεί το φαινόμενο και το παρακολουθούμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι, «αυτή η τάση στις τιμές θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο μέχρι τις γιορτές» αν και πρόσθεσε πως «αυτό που με ανησυχεί είναι η ενέργεια, που δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για την εφαρμογή e-katanalotis που δίνει τη δυνατότητα για σύγκριση τιμών, χαρακτήρισε «πολύ καλό» το να πηγαίνουν οι καταναλωτές εκεί που έχει φθηνότερα προϊόντα, αφού όπως είπε «έτσι θα μειώσουμε τις τιμές» ανακοινώνοντας ότι στη δωρεάν εφαρμογή του υπουργείου θα μπουν σε λίγο και τα καύσιμα.

Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση

Σαφή εικόνα για το ύψος των ανατιμήσεων τον Αύγουστο θα σχηματίσει η αγορά μέσα στην εβδομάδα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία. Φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης έλαια και κρέατα θα ενσωματωθούν στον κατάλογο με τις με τις υψηλότερες ανατιμήσεις.

Η ανησυχία για τις μεταβολές στις τιμές από εδώ και πέρα, επικεντρώνεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στον λογαριασμό του σούπερμαρκετ και στον καφέ.

Μέτρα στοχευμένα για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Κοινωνικό Μέρισμα 2021

«Ασφαλώς θα υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για εκείνους τους συμπολίτες μας κυρίως που είναι οικονομικά αδύναμοι και δεν ωφελούνται τόσο γρήγορα από την άνοδο της οικονομίας όσο άλλοι συμπολίτες μας που είναι περισσότερο εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό ή τη βιομηχανική παραγωγή» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι παρεμβάσεις που αφορούν τις ανατιμήσεις κυρίως στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν αφορούν μόνο τα νοικοκυριά αλλά πλήττονται και επιχειρήσεις κυρίως οι μικρομεσαίες (…) Και εκεί θα υπάρχει η παρέμβαση που χρειάζεται ώστε όλοι να νοιώσουν μια σιγουριά και ασφάλεια για την επόμενη μέρα» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος μέτρων προς το τέλος του 2021, ανάλογα και με την εξέλιξη των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Σενάρια για το 2022:

  • Μέτρα καταπολέμησης των ανατιμήσεων
  • Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ
  • Στήριξη επαγγελματιών με μείωση φόρων – εισφορών

Σενάρια για το 2023:

  • Μόνιμες μειώσεις φόρων
  • Αυξήσεις μισθών
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share