Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Έμφραγμα» από τη ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 500%!

Σε δύσκολη θέση η εταιρεία

18 Σεπτεμβρίου 2021 10:25
«Έμφραγμα» από τη ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 500%!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλά προβλήματα φέρνουν οι ανατιμήσεις και στον ενεργειακό τομέα, με τον χειμώνα να αναμένεται... αρκετά «βαρύς» και τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των αυξήσεων, όπου θα αναγκαστεί να προβεί, τη στιγμή που άρχισαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος οφείλεται σε μία σειρά λόγων, από τις πολύ υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων έως τη χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Τον Οκτώβριο, η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σκαρφάλωσε χθες στο επίπεδο – ρεκόρ των 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή των συμβολαίων αυξήθηκε πάνω από 250% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ οι τιμές για τα συμβόλαια αναφοράς στη Γαλλία και τη Γερμανία διπλασιάστηκαν.

«Οι τιμές του αερίου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας με διαφορά», δήλωσε στο CNBC ο Glenn Rickson, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος της S&P Global Platts Analytics.

Οι αυξημένες τιμές αερίου ήταν επίσης «μεγάλος μοχλός» για την άνοδο των τιμών του άνθρακα σε επίπεδα – ρεκόρ, πρόσθεσε ο αναλυτής που σημείωσε ότι η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και διαθεσιμότητα πυρηνικών εργοστασίων έπαιξε και αυτή τον ρόλο της.

Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη σχεδόν τριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η ΕΕ περιορίζει τα δικαιώματα ρύπων για τις επιχειρήσεις. Η τιμή αναφοράς άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκε πάνω από τα 60 ευρώ ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Rickson, οι προοπτικές των τιμών ρεύματος στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα θα εξαρτηθούν πολύ από τις τιμές του αερίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. «Εκτός από τη μέση εικόνα, αναμένουμε ότι οι τιμές θα έχουν υψηλή μεταβλητότητα και θα κινούνται από χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα για κάποιες ώρες που η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι μεγάλη σε πολύ υψηλά επίπεδα όταν η παραγωγή από τον άνεμο είναι χαμηλή και η ζήτηση υψηλή», είπε.

Οι τιμές του αερίου επιταχύνθηκαν από τις αρχές του Απριλίου, όταν ο αφύσικα ψυχρός καιρός μείωσε τα αποθέματα κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας πριν από την πανδημία, παραπέμποντας σε μία πιθανή κρίση προσφοράς. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε στη συνέχεια να αναπληρώσει τα αποθέματα αυτά, ενώ και η ανάκαμψη της οικονομίας της από την άνοιξη οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης και σε έλλειψη αερίου.

Η έλλειψη αυτή «κάνει την αγορά νευρική καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα», δήλωσε ο Stefan Konstantinov, αναλυτής της ICIS Energy. «Αυτό συνδυάζεται με τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό για προμήθειες υγροποιημένου αερίου (LNG) από την Ασία και τη Νότια Αμερική, η οποία ωθεί τις τιμές του αερίου στα ύψη», πρόσθεσε.

ΔΕΗ αυξήσεις

Επιπλέον, η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στην Ευρώπη, εγείροντας το ερώτημα αν πρόκειται για ηθελημένη κίνηση με στόχο την ενίσχυση της θέσης της για την έναρξη των ροών αερίου μέσω του δεύτερου αγωγού Nord Stream 2.

Ο αμφιλεγόμενος αυτός αγωγός, που θα φέρνει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, αναμένεται να είναι σύντομα πλήρως λειτουργικός και θα μπορούσε πιθανόν να λύσει κάποια από τα προβλήματα εφοδιασμού της περιοχής.

«Πρέπει να σημειωθεί η άποψη μας ότι η έναρξη των ροών μέσω του Nord Stream 2 δεν θα μειώσει ουσιαστικά τις τιμές αυτό τον χειμώνα», δήλωσε στο CNBC ο Murray Douglas, διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie. «Φαίνεται σαν να πρόκειται να μείνουμε εγκλωβισμένοι στις πολύ υψηλές τιμές όλο τον χειμώνα και ιδιαίτερα μόλις μπούμε στο νέο έτος, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ξεκίνησε η πώληση λιγνίτη

Η πρώτη συναλλαγή πώλησης λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τρίτους πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω του ευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου ΕΕΧ. Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πακέτο πουλήθηκε στη forward αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου έναντι 153,5 ευρώ/MWh, με discount δηλαδή έναντι της τιμής DAM (προημερήσιας αγοράς) που ήταν για σήμερα στα 157,04 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νομικά δεσμευτικών μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ΔΕΗ προβλέπεται να πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας είτε μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας (HEnEx) ή μέσω του ευρωπαϊκού ΕΕΧ. Στόχος του μέτρου είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ Μ. Βερστάγκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών και το ελληνικό αίτημα να αποσταλεί comfort letter από την Κομισιόν για τα υβριδικά νησιά.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share