Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Νέο επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο κατά 20% - Τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά το Δεκέμβριο

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους μένουν ίδια

16 Σεπτεμβρίου 2021 09:00
Νέο επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο κατά 20% - Τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά το Δεκέμβριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν το Δεκέμβριο μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα από 80 – 650 ευρώ που είχε καθοριστεί πέρυσι, θα διαμορφωθεί φέτος στα επίπεδα των 95-650 ευρώ με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του επιδόματος σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα κυρίως των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που αναμένεται να έχουν ένα δύσκολο χειμώνα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί - Οι δικαιούχοι

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 91% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Νέο επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης το οποίο πέρυσι είχε οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 260 ευρώ. Το επίδομα βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Με αυτό τον μαθηματικό τύπο υπολογίζεται το επίδομα που λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

 • Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 • Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Επισημαίνεται ότι επίδομα δεν δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε στην 85η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 85η ΔΕΘ.

Σταϊκούρας μετρα

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους έξι στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο και τις επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία.

Οι έξι στόχοι:

 • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης
 • Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών
 • Την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022
 • Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022
 • Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023
 • Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μέχρι σήμερα αποδεικνύεται «ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη αυτών των στόχων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιδότηση φυσικών και νομικών προσώπων και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις για το 2021 είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τέλους του 2021
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 50.000 θέσεων εργασίας με 150 νέες θέσεις
 • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις επιχειρήσεις από 25% έως 50%, ανάλογα με την πτώση τζίρου
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες σε καλλιτέχνες κα ξεναγούς
 • Παρέχεται το πρώτο ένσημο: Για να περιοριστεί η ανεργία των νέων, οι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία που θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας. Ενίσχυση συνολικά 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος και τα άλλα μισά ο εργοδότης. Για εργασία μισής απασχόλησης, θα δίνεται το μισό.
 • Επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
 • Αυξάνεται το ποσοστό ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
 • Επιδοτείται το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.
Το κόστος των συνολικών μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 16,6 δισ. ευρώ. για το 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στις νέες μειώσεις φόρων που προστίθενται στις υπάρχουσες:

 • Συνεχίζεται και για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από 1η Ιανουαρίου 2022
 • Μειώνεται σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ των ζωοτροφών
 • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share