Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Βαρύ» χτύπημα στη ΔΕΗ - Συναγερμός μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα

Χάνονται και πελάτες και χρήματα παρά τις αυξήσεις

15 Σεπτεμβρίου 2021 08:57
«Βαρύ» χτύπημα στη ΔΕΗ - Συναγερμός μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλο ένα «χτύπημα» έρχεται στη ΔΕΗ, σχετικά με το θέμα των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για τους τελευταίους 4 μήνες του έτους θα στηριχθούν τα μηνιαία τιμολόγια ρεύματος με 9 ευρώ τον μήνα από την κρατική επιδότηση με την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης, που προστίθεται από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πρέπει να καλυφθεί από την εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας, δηλαδή της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την αναλυτική ενημέρωση, δεν είναι βέβαιο σε τι ποσοστό οι εκπτώσεις θα καλύψουν την αύξηση των τιμολογίων, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Κατά την επίσημη ενημέρωση, τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αφορούσαν ρήτρα ύψους 20 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση το ποσό αυτό εξανεμίζεται από την επιδότηση και την έκπτωση της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Ένα μέσο νοικοκυριό έχει -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ- 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση τον χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση έως 33 ευρώ για το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος».

«Από εκεί και πέρα -συμπλήρωσε- ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι, επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα».

Χθες (14/9) το απόγευμα ακολούθησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των προμηθευτών ενέργειας και του υπουργού Ενέργειας για να τους ενημερώσει για τον μηχανισμό και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Επίσης τους παρακίνησε να προχωρήσουν σε εκπτώσεις για να περιορίσουν την επίπτωση των αυξήσεων.

Καμία από τις εταιρείες, ούτε η ΔΕΗ, δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τις εκπτώσεις και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες προμηθευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον υπουργό για την προβολή που έκανε το υπουργείο στις εκπτώσεις της ΔΕΗ.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τις εταιρείες ότι στο σύνολό τους οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Μετάβασης θα πληρωθούν μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΕΗ νέες απώλειες

Νέα πτώση στο μερίδιο της ΔΕΗ

Μικρή αποκλιμάκωση, κατά 0,88%, παρουσίασε τον Αύγουστο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).

Έτσι, με βάση το δελτίο το ποσοστό της εταιρείας άγγιξε το 64,37% τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 65,25% που είχε τον Ιούλιο. Μία υποχώρηση που, όπως είναι φυσικό, «κέρδισαν» οι ιδιώτες πάροχοι, το συνολικό μερίδιο των οποίων ανήλθε τον Αύγουστο σε 35,63%, από 34,75% ένα μήνα νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση για τον δεσπόζοντα «παίκτη» της αγοράς προήλθε από την ελάττωση του μεριδίου του στην υψηλή και τη μέσα τάση, όπου κατέλαβε ποσοστό 9,94% και 8,86%, αντίστοιχα. Στη χαμηλή τάση, διατήρησε σχεδόν σταθερό το ποσοστό του, στο 45,56%.

Από την άλλη πλευρά, αμετάβλητη παρέμεινε η κατάταξη των ιδιωτών προμηθευτών, με τους τρεις καθετοποιημένους ενεργειακούς Ομίλους να καταλαμβάνουν την πρώτη τριάδα. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 7,67%, ακολουθούμενη από την Ήρων με 6,4% και την Elpedison (5,69%).

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η NRG (θυγατρική της Motor Oil) με 4,42%, ενώ στις αμέσως επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι Watt & Volt (2,67%), Volterra (2,05%), Αέριο Αττικής (1,87%), ZeniΘ (1,56%), Volton (1,46%) και ΚΕΝ (0,75%).

Την ίδια στιγμή, ελαφρώς μειωμένη έναντι του προηγούμενου μήνα ήταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις 5,56 TWh (Τεραβατώρες), από 5,67 TWh. Στο «μίγμα» ηλεκτροπαραγωγής που κάλυψε αυτή την κατανάλωση, την πρωτοκαθεδρία είχε το φυσικό αέριο, με μερίδιο 44%.

Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 24%, με την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή (14%) να προέρχεται από τις εξαγωγές. Σε διψήφιο ποσοστό (11%) κινήθηκε και το μερίδιο του λιγνίτη, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να είναι περιορισμένη (7%).

Το δελτίο του ΕΧΕ αποτύπωσε επίσης τη συνέχιση του ανοδικού ράλι του χονδρεμπορικού κόστους, με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας να αυξάνεται κατά 19,5% μέσα σε έναν μόλις μήνα, καταγράφοντας μία ακόμη αρνητική πρωτιά. Έτσι, η τιμή διαμορφώθηκε στα 101,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ιουλίου, όταν είχε αγγίξει τα 101,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το ανοδικό αυτό ράλι, που καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πυροδοτείται από από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Μάλιστα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν αναμένεται σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που κάνει όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών να συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται μεγάλη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους εντός του 2021.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share