Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Ανάσα» για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Ποιοι θα «κερδίσουν» το 80% της αύξησης

Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν...»

12 Σεπτεμβρίου 2021 10:33
«Ανάσα» για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Ποιοι θα «κερδίσουν» το 80% της αύξησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην αύξηση του ρεύματος και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για κάλυψή της σε ποσοστό 80%, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα, τόσο θα κοστίζει ένας λογαριασμός 100 ευρώ με τις νέες αυξήσεις.

Όπως διευκρίνισε ότι η επιδότηση αφορά όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά όχι και τους ιδιωτικούς παρόχους. «Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι, μαζί με την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, τα νοικοκυριά εξοικονομούν χρήματα και απελευθερώνονται από το άγχος, αλλά και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πρόνοια αυτή.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα δοθούν διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος γενικότερα στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα δώσουν μια ανάσα στους πολίτες και σημαντικά κίνητρα στη νέα γενιά.

«Ανάσα» για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνονται οι φόροι και αυξάνονται τα εισοδήματα. Επίσης, δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας στον κόσμο για όλα αυτά που πέρασε.

Όσον αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε πως και αυτό το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες. Το 2022 θα είναι ακόμα μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με την δημόσια υγεία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει 4 διαγνωστικές εξετάσεις για πολύ σημαντικές ασθένειες.

Επίσης, τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά στις τάξεις» ανέφερε. Ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρώσουν το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Ολοκλήρωσε την πώληση η ΔΕΗ: «Βροχή» χρημάτων στην εταιρεία

Η διαδικασία προσφορά για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ ολοκηρώθηκε, με την Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), να κάνει την καλύτερη με 2.1 δισ. ευρώ και να το αποκτά.

Σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε, η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά, όπως αναφέρεται παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλούς

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών, τη στιγμή που ετοιμάζονται και προσλήψεις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share