Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ολοκλήρωσε την πώληση η ΔΕΗ: «Βροχή» χρημάτων στην εταιρεία

Έκλεισε η συμφωνία

10 Σεπτεμβρίου 2021 18:24
Ολοκλήρωσε την πώληση η ΔΕΗ: «Βροχή» χρημάτων στην εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διαδικασία προσφορά για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ ολοκηρώθηκε, με την Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), να κάνει την καλύτερη με 2.1 δισ. ευρώ και να το αποκτά.

Σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε, η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ. Η προσφορά, όπως αναφέρεται παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλούς

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών, τη στιγμή που ετοιμάζονται και προσλήψεις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.

Το νέο σχέδιο με το μηχανισμό του Antiturist

Η επιλογή από το ΥΠΕΝ του κατάλληλου «χρονικού παράθυρου» για να οδεύσει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η μόνη εκκρεμότητα που απομένει ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες, που όπως έγραψε το energypress, πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, για τη «θεραπεία» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Η νομοθετική ρύθμιση είναι καθ΄ όλα έτοιμη, με στόχο ο μηχανισμός να θεσπισθεί έγκαιρα, ώστε τα πρώτα «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής να παραδοθούν στους δικαιούχους μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021. Κάτι που σημαίνει πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συναφθεί τα σχετικά προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία νωρίτερα θα έχει διαθέσει η ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά την αγορά διάθεσης των συμβολαίων, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει δύο εκδοχές, δηλαδή τόσο η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά του ΕΧΕ, όσο και το Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΔΕΗ.

Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά των δύο εναλλακτικών είναι πως στην περίπτωση που επιλεγεί το ΕΕΧ, τα προθεσμιακά συμβόλαια θα είναι υποχρεωτικά χωρίς φυσική παράδοση, δηλαδή καθαρά χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αντίθετα, η εγχώρια Προθεσμιακή Αγορά έχει το πλεονέκτημα ότι αφήνει «ανοικτή» την option για συμβόλαια με φυσική παράδοση, δίνοντας επομένως μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΗ για τη διαχείριση του θερμοηλεκτρικού της χαρτοφυλακίου. Παράλληλα, η δεύτερη εκδοχή θα δώσει τη δυνατότητα να «ξεπαγώσει» η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα «πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής θα έχουν τρίμηνη διάρκεια. Δικαίωμα αγοράς τους δεν θα έχουν μόνον όλοι κάτοχοι άδειας προμήθειας, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά και οι trader.

Όσον αφορά την τιμή διάθεσης των προθεσμιακών συμβολαίων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή θα συναρτάται με τις τρέχουσες τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, στις οποίες θα γίνεται ένα discount από τη ΔΕΗ. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον αγοράς με την αρχική τιμή, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να μειώνει προοδευτικά την τιμή πώλησης.

Όπως έγραψε το energypress, κατά την «πρεμιέρα» του μέτρου το τελευταίο τρίμηνο του 2021, πρόκειται να παραχωρηθεί το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του τέταρτου τριμήνου του 2020. Αντίστοιχα, κάθε τρίμηνο του 2022 και του 2023, θα διατεθούν ποσότητες ίσες με το 40% της παραγωγής των αντίστοιχων τριών μηνών του 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Σκοπός είναι έως τη διάρκεια ισχύος του μηχανισμού, θα διατεθεί το σύνολο των παραπάνω ποσοτήτων. Επομένως, τα «πακέτα» που τυχόν δεν θα διατεθούν κάποιο τρίμηνο, θα «μεταφέρονται» προς πώληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Η συμμετοχή των trader θεωρείται μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα, προς την κατεύθυνση διάθεσης του συνόλου των συμβολαίων. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες εμπορίας θα μπορούν να διαθέσουν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή σε άλλες αγορές, στις οποίες τη δεδομένη συγκυρία οι χονδρεμπορικές τιμές θα κινούνται υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα που προηγήθηκε της συμφωνίας, η Κομισιόν άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για την όσο το δυνατόν πιο άμεση οριστικοποίηση του μηχανισμού και έναρξη της εφαρμογής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική και την Εύβοια, συνέχιζε να ζητά φορτικά τις απαντήσεις του υπουργείου για τις παραμέτρους που βρίσκονταν τότε σε εκκρεμότητα, ώστε να «κλειδώσει» το remedy.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share