Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καφές... πικρός με 2.5 ευρώ: Αυξήσεις που προκαλούν «κραχ» στα νοικοκυριά για όλα τα αγαθά!

Άσχημα τα νέα...

6 Σεπτεμβρίου 2021 23:10
Καφές... πικρός με 2.5 ευρώ: Αυξήσεις που προκαλούν «κραχ» στα νοικοκυριά για όλα τα αγαθά!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μόνο εύκολοι δε θα είναι οι επόμενοι μήνες για τα νοικοκυριά, με τις ανατιμήσεις διεθνώς να φέρνουν «ντόμινο» εξελίξεων με αυξήσεις στις τιμές από τον καφέ και το γάλα, έως και το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Μιλώντας στην κάμερα του Open, ο Τάσος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης καφέ, τόνισε πως αναμένεται μια άμεση αύξηση του στα 2,5 ευρώ. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. Ενδεικτικά, σε σπορέλαια έως 50% στα χαρτικά έως 35% στο ελαιόλαδο έως 25% στο ρύζι έως 20% στα μακαρόνια και στα όσπρια έως 10%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Γιώργο Λεχουρίτη, αν η πρόβλεψη για αύξηση στο ρεύμα κατά 50% επαληθευθεί θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με ορίζοντα την ΔΕΘ να εξαγγείλει πακέτο μέτρων που θα συγκρατήσουν τις τιμές, και μεταξύ άλλων θα προβλέπει την διατήρηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ μη αλκοολούχα ποτά χυμούς.

«Πλήγμα» για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Αντιμέτωπη με ένα σοκ ενεργειακού κόστους βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται σε επίπεδα – ρεκόρ. Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν την οικονομική ανάκαμψη καθώς κλάδοι έντασης ενέργειας, από αυτόν των λιπασμάτων έως του χάλυβα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή.

Οι τιμές κάνουν ράλι, παρά το ότι είναι ακόμη καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. «Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της EnergyScan, της αναλυτικής εταιρείας της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Engie.

Οι προθεσμιακές τιμές αερίου έφθασαν σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευση στην Ολλανδία, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

Η Ευρώπη έχει έλλειμμα αερίου μετά τη δραστική μείωση των αποθεμάτων της λόγω του κρύου χειμώνα. Η αύξηση των αποθεμάτων – που κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας – δεν είναι εύκολη καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός Ρωσία μειώνει την προσφορά της σε μία περίοδο που η Ασία «σκουπίζει» την παραγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Οι επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel και της αυστριακής OMV έχουν προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Καθώς το ύψος των χονδρικών τιμών θα μετακυλίεται γρήγορα στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, η προσοχή είναι πιθανόν να εστιαστεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε αναλυτής S&P Global Platts.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share