Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συντάξεις: «Χορός» αυξήσεων με τα αναδρομικά - Τι αλλάζει στις επικουρικές

Αυτά είναι τα νέα μέτρα

5 Σεπτεμβρίου 2021 11:43
Συντάξεις: «Χορός» αυξήσεων με τα αναδρομικά - Τι αλλάζει στις επικουρικές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας «χορός» αυξήσεων θα έρθει για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν να καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους τα αναδρομικά μέσα στο φθινόπωρο.

Σε αντίθεση με τους «νέους» συνταξιούχους του Δημοσίου, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά από τον Οκτώβριο του 2019 εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου, τη στιγμή που υπάρχουν μέτρα για όσους χρωστούν στα ταμεία.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών οφείλεται στην απουσία λογισμικού για να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μία πληρωμή αναδρομικών που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από το Μάιο του 2019). Αφορά 29.032 περιπτώσεις όπου ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.

Στο... περίμενε είναι και 150.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά έως το φθινόπωρο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές να καθυστερήσουν.

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

Αναμένονται, μάλιστα, περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών καθώς με άλλη πληρωμή θα πιστωθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επαναυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις.

Τελευταίοι θα πληρωθούν οι κληρονόμοι, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Αναλυτικά, σταδιακά και έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται οι πληρωμές αναδρομικών σε 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016. Υπενθυμίζεται πως ήδη έκλεισε ο πρώτος κύκλος καταβολής για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος, το φθινόπωρο, για τους παλιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016). Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έλαβαν τα αναδρομικά και την αύξηση της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για το Δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό 863,70 ευρώ.

Τι αλλάζει στις επικουρικές

Στο μοντέλο του «ατομικού κουμπαρά» βασίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων. Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αφορά σε νέους ασφαλισμένους, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, αλλά προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και ήδη εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών.

Επίσης, το νέο σύστημα συνδέει το ύψος των επικουρικών συντάξεων με την απόδοση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων στον λεγόμενο «ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται. Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει ένα δημόσιο ταμείο.

Με το νέο σύστημα, όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λάβει επικουρική σύνταξη η οποία θα είναι ανάλογη με το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση της επένδυσης.

Θα θεσπισθεί μίνιμουμ εγγύηση των παροχών αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού κουμπαρά, ενώ θα δίδεται η ευχέρειας επιλογής – ανά τριετία – σε κάθε ασφαλισμένο, μεταξύ υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ρίσκου επένδυση των εισφορών του.

Το νέο ταμείο θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ η διαχείριση των κεφαλαίων του θα ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share