Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Nέο σύστημα επικουρικών συντάξεων: Πέρασε μόνο με κυβερνητικές ψήφους το νομοσχέδιο

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

2 Σεπτεμβρίου 2021 22:36
Nέο σύστημα επικουρικών συντάξεων: Πέρασε μόνο με κυβερνητικές ψήφους το νομοσχέδιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό που αφορά στο νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, εισάγεται ο «ατομικός κουμπαράς» για τους νέους ασφαλισμένους.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές, εκ των οποίων 158 ψήφισαν «ναι» και 141 «όχι».

Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας

«Η αντιπολίτευση εδώ και τρεις μήνες μας είχε προϊδεάσει για τους νεοφιλελεύθερους δράκους και τις μεγάλες καταστροφές και τα πονηρά σχέδια της κυβέρνησης. Εμείς δεν κάναμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να μείνουμε πιστοί στην προεκλογική μας δέσμευση ότι θα φέρουμε αυτή τη ρύθμιση. Φέρνουμε μία ρύθμιση η οποία ακολουθεί αυτό που γίνεται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, φέρνουμε μία ρύθμιση με βάση την οποία λόγω του ατομικού κουμπάρα που εισάγουμε, ο νέος θα έχει έλεγχο πάνω στην σύνταξη του, φέρουμε μια ρύθμιση που καταπολεμά τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μια «μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό».

Nέο σύστημα επικουρικών συντάξεων

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 192 ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έρχονται αυξήσεις στα αναδρομικά και επανυπολογισμός στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την άλλη έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις για 4.500 δικαιούχους

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πακέτο αυξήσεων μετά τους νέους συνταξιούχους και αφορά περίπου 250.000 συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις θα φανούν εφόσον ξεπερνούν προσωπική διαφορά ενώ θα πληρωθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες (του 2020 και του 2021) μαζί.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα και βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από τα 30 έτη που θεσπίστηκαν με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης (σ.σ.: η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δεν μεταβάλλεται και δεν επανυπολογίζεται).

Η αύξηση των 50, 100 ή 150 ευρώ θα περάσει στην τσέπη εφόσον ξεπερνά την προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος που παίρνει 70 ευρώ ως προσωπική διαφορά και η αύξηση είναι 50 ευρώ θα ανεβάσει μεν τη σύνταξή του κατά 50 ευρώ αλλά δεν θα δει την αύξηση στην τσέπη γιατί όλο το «50ευρο» θα ισοφαρίσει την προσωπική διαφορά, η οποία από τα 70 ευρώ θα πέσει στα 20 ευρώ. Το κέρδος του συνταξιούχου εν προκειμένω είναι ότι αύξησε το τμήμα της σύνταξής του κατά 50 ευρώ σβήνοντας ισόποση προσωπική διαφορά που ήταν συμπλήρωμα και όχι σύνταξη.
  • Συνταξιούχος που παίρνει 70 ευρώ ως προσωπική διαφορά και η αύξηση του επανυπολογισμού είναι 150 ευρώ, θα ανεβάσει μεν τη σύνταξή του κατά 150 ευρώ αλλά η καθαρή αύξηση στην τσέπη θα είναι 80 ευρώ, γιατί τα 70 ευρώ θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Το κέρδος του συνταξιούχου εν προκειμένω είναι ότι θα ξεπεράσει και αυτά που έπαιρνε πριν γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός με το νόμο Κατρούγκαλου. Τα 80 ευρώ της καθαρής αύξησης θα πληρωθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις των 16 ευρώ, εκ των οποίων οι δύο πρώτες, δηλαδή τα 32 ευρώ, θα τα πάρει τον Σεπτέμβριο και τα υπόλοιπα σε δόσεις των 16 ευρώ για τα έτη 2022, 2023 και 2024. Τα δε αναδρομικά θα είναι από την πρώτη δόση για 22 μήνες, ήτοι 352 ευρώ.

Αυξήσεις έως 192 ευρώ στις συντάξεις

Προσοχή: Σε σχέση με έναν νέο συνταξιούχο μετά τις 13/5/2016 που θα έχει την ίδια αύξηση 80 ευρώ, η διαφορά είναι ότι ο παλιός θα έχει πάρει το 80άρι σταδιακά ως το 2024 ενώ ο νέος θα το πάρει ολόκληρο τώρα και με πλήρη αναδρομικά.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα έχουν έμμεσο κέρδος ότι θα έχουν κατεβάσει σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα τη μηδενίσουν στον επόμενο γύρο αυξήσεων, που βάσει νόμου ξεπαγώνουν από την 1η/1/2023.

Οι αυξήσεις φτάνουν ως και τα 192 ευρώ, όπως φαίνεται στον πίνακα του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου.

Στην προκειμένη περίπτωση ένα μέρος της αύξησης θα πάει για να σβήσει προσωπική διαφορά 110 ευρώ, οπότε η καθαρή αύξηση θα είναι 82 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, όμως, ο συνταξιούχος θα έχει αύξηση 170 ευρώ, αλλά επειδή έχει μικρή προσωπική διαφορά στα 34 ευρώ, θα του μείνει καθαρή αύξηση 136 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share