Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα 534: Από την Πέμπτη 2/9 οι αιτήσεις για τις αναστολές Σεπτεμβρίου

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

1 Σεπτεμβρίου 2021 19:40
Επίδομα 534: Από την Πέμπτη 2/9 οι αιτήσεις για τις αναστολές Σεπτεμβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι διαθέσιμο το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 μόνο οι επιχειρήσεις – εργοδότες οι οποίες έχουν συγκεκριμένους ΚΑΔ θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και τη 31η.3.2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.Στη Δικαιοσύνη επιχειρήσεις για κατάχρηση των μέτρων στήριξης

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων

  • 77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων
  • 79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους
  • 82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • 88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους
  • 93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου
  • 94.99.16 Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

Για το χρονικό διάστημα από 2 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Σεπτέμβριο, είτε μέρος αυτού.

Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Από 7 Σεπτεμβρίου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων, σε περίπτωση πενταψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων, κ.ο.κ.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου.

ΟΑΕΔ: Eπίδομα ανεργίας πέντε μηνών - Ποιους αφορά

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων. Παράλληλα, δείτε πότε και πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά εξαιτίας των πυρκαγιών κατά το διάστημα 27 Ιουλίου – 13 Αυγούστου και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων).

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης.

 Eπίδομα ανεργίας πέντε μηνών από τον ΟΑΕΔ

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για επιδότηση της ανεργίας με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση). Η διεύθυνση για την αίτηση επιδόματος ανεργίας είναι: (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Αίτηση επιδόματος ανεργίας)

Τέλος, όσοι πρώην εργαζόμενοι των πυρόπληκτων επιχειρήσεων πληρούν τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για επιδότηση ανεργίας διάρκειας 5-12 μηνών, σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.

Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share