Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συν-Εργασία: Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Σεπτέμβριο

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας

30 Αυγούστου 2021 15:14
Συν-Εργασία: Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Σεπτέμβριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους οι επιχειρήσεις - εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον Σεπτέμβριο (Α’ Φάση), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εντός της προθεσμίας αυτής δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ - ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό - Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Επιπροσθέτως, για τον Αύγουστο 2021 (Β’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Τέλος, για τον Ιούλιο 2021 (Β΄ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021:

  • για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ Φάσης
  • για εργαζόμενους που αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ Φάσης.

Σημειώνεται ότι πριν την υποβολή του εντύπου «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έως τις 30/09 οι υποβολές για τις «Δηλώσεις Covid»

Ένα μήνα περίπου – και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου – έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν, να υποβάλλουν τις «Δηλώσεις Covid».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον Ιούλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid») έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η «Δήλωση Covid» Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

δηλώσεις covid

Το καταβαλλόμενο ποσό, δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα,.

«Δηλώσεις Covid»: Ειδικά για τον Ιούλιο προκαταβάλλεται:

α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον Ιούλιο 2021:

*80% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα, και

*60% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.

Η καταβολή των ως άνω ποσών θα διενεργείται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχει γνωστοποιηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της ΑΑΔΕ.

Η καταβολή γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ,

β) Ο εκμισθωτής – νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

γ) Ο μισθωτής – επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,

δ) Ο μισθωτής – επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της Α.1167/2021 (Β’ 3201) απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών,

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον Ιούλιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης,

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον Ιούλιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο- εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του,

Η προκαταβολή υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης και σε περίπτωση διακοπής της μισθώτριας επιχείρησης τον Ιούλιο 2021 αναλογικά με τις ημέρες που παρέμεινε ενεργή.

Οδηγός Ε2: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Το μεγάλο τραπεζικό ποντάρισμα

Η έκτακτη κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας και τα μέτρα που ελήθφησαν οδηγούν σε μειώσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα, δε, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας λόγω των «κουρεμένων» ενοικίων και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πολλοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2020 έως και 40% λιγότερο φόρο καθώς αντίστοιχες ήταν κατά μέσο όρο και οι μειώσεις των μισθωμάτων.

Επίσης και στις περιπτώσεις όπου δεν καταβλήθηκαν ενοίκια μπορεί ο ιδιοκτήτης να απαλλαγεί από τον αναλογούντα φόρο. Βέβαια για να «κλειδώσει» ένας ιδιοκτήτης της μειώσεις αυτές θα πρέπει να καταθέσει στη Δ.Ο.Υ αντίγραφο εξωδίκου και το αποδεικτικό επίδοσής του. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Ε2, συμπληρώνεται το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2020, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2020.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Ακίνητα: Ο χάρτης των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα - «Καμπανάκι» για 400.000 ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη

Υπενθυμίζεται ότι στο έντυπο Ε2 συμπληρώνονται για κάθε ακίνητο που εκμισθώθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν ή για τα μισθώματα που προκύπτουν με τεκμαρτό τρόπο στις περιπτώσεις της ιδιοχρησιμοποίησης και της δωρεάν παραχώρησης.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.) πρέπει να δηλώσουν τα ποσά των εισοδημάτων αυτών συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στη στήλη 16 του εντύπου Ε2 με τον κωδικό 60.

Επίσης το έντυπο Ε2 δεν πρέπει να συμπληρώνεται σε περίπτωση:

α) Καταβολής αποζημίωσης για την πρόωρη λύση της μίσθωσης από τον μισθωτή καθώς και της άυλης αξίας στις περιπτώσεις μικτών συμβάσεων, ήτοι συμβάσεων όπου πέραν του δικαιώματος μίσθωσης περιλαμβάνεται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου.

β) Ιδιοκατοίκησης κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή μη εξοχικής) ή χρήσης για τις ανάγκες του φορολογούμενου χώρου στάθμευσης-αποθήκης με διαφορετική διεύθυνση από αυτή της κύριας κατοικίας ή δευτερεύουσας.

Οδηγός Ε2: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Το μεγάλο τραπεζικό ποντάρισμα

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν ότι

  • Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
  • Στη σχετική στήλη αναγράφεται υποχρεωτικά το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.λπ.
  • Το ακίνητο ανήλικου εξαρτώμενου τέκνου και το εισόδημα που προκύπτει απ' αυτό θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι (Εκμισθούμενα κ.λπ. Ακίνητα) των συμπληρωματικών στοιχείων επιλέγοντάς το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
  • Για τον αριθμό παροχής σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share