Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση των τραπεζών: Προσοχή σε αυτές τις συναλλαγές

Συναγερμός

29 Αυγούστου 2021 15:02
Έκτακτη ανακοίνωση των τραπεζών: Προσοχή σε αυτές τις συναλλαγές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκτακτη ανακοίνωση των τραπεζών: Αυξάνονται οι περιπτώσεις απάτης στις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει έκτακτη ανακοίνωση. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστάτωση στη καθημερινότητα των πολιτών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών και με την «αναζήτηση» ΑΤΜ.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα, στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κωδικοποιεί τις πιο επικίνδυνες συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα αλλά εξηγεί επίσης ποιος πληρώνει τον λογαριασμό απάτης και πότε χρεώνεται ο κάτοχος.

Η πανδημία της απάτης με κάρτες πληρωμών προκαλεί ανησυχία καθώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφεται ραγδαία αύξηση.

Ειδικότερα, το 2020 καταγράφηκαν 442.234 περιπτώσεις απάτης, έναντι 250.637 το 2019, καταγράφοντας αύξηση 76,4%. Επίσης, το 2019 σε σύγκριση με το 2018, όταν υπήρχαν 147.317 κρούσματα, η αύξηση ήταν 70,1%.

Η ΤτΕ σημειώνει επίσης ότι σε περιπτώσεις απάτης σε συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2020, καταγράφηκε αύξηση της αξίας των δόλιων συναλλαγών κατά 18% σε σύγκριση με το 2019.

Έκτακτη ανακοίνωση των τραπεζών

Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων απάτης συνέχισαν να συμβαίνουν εξ αποστάσεως (δεν υπάρχει κάρτα – CNP) μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου / τηλεφώνου. Τα περιστατικά αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με ξένες εταιρείες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Εξετάζοντας περαιτέρω την απάτη που πραγματοποιείται σε συναλλαγές εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου / τηλεφώνου, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες δόλιες συναλλαγές αφορούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Έκτακτη ενημέρωση για Τράπεζα Πειραιώς: Προβλήματα στο σύστημα χρεωστικών καρτών

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι επιχειρούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους μέσω του συστήματος χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με πελάτες, οι κάρτες δεν λειτουργούν ούτε για συναλλαγές ούτε για ανάληψη μετρητών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τράπεζα έχει εντοπίσει το πρόβλημα και εργάζεται για την αποκατάστασή του.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share