Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ΟΑΕΔ: Όλες οι αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και στο επίδομα ανεργίας

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

29 Αυγούστου 2021 13:44
ΟΑΕΔ: Όλες οι αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και στο επίδομα ανεργίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΟΑΕΔ: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων κατάρτισης. Εντός του Οκτωβρίου το τέταρτο κατά σειρά μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ. Δύο αναμένεται να είναι οι κατευθύνσεις των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Παράλληλα δείτε ποιους αφορά το επίδομα ανεργίας πέντε μηνών.

  • Ο επανασχεδιασμός του συστήματος κατάρτισης με στόχο την αντιμετώπιση παθογενειών δεκαετιών που παρουσιάζονται στο σύστημα.
  • Η αναμόρφωση του συστήματος της επιδοματικής πολιτικής του ΟΑΕΔ (παθητικές πολιτικές απασχόλησης), έτσι ώστε να διευρυνθεί η προστασία και να συνδεθεί – άμεσα – με την απασχόληση.

Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το Ecofin, έχει εγκρίνει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν – από το Ταμείο Ανάκαμψης – για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκού πόροι (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) θα διατεθούν ώστε να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Βασικές αρχές του νέου συστήματος θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων. Ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται ήδη για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με εταιρείες παγκόσμιους κολοσσούς στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η Google, η Cisco και η Amazon. Τα προγράμματα αυτά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε συμμετοχή, γεγονός που το υπουργείο Εργασίας ερμηνεύει ως απόδειξη στην πράξη ότι «οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις ζητούν προγράμματα ουσιαστικής κατάρτισης με εγγύηση ποιότητας».

Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Αύξηση θα έχουν και τα κάτωθι επιδόματα

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

ΟΑΕΔ: Πότε και πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share