Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Ηλεκτροπληξία» από τη ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις 35%-50%

«Εκτόξευση» της τιμής της MWh

27 Αυγούστου 2021 11:20
«Ηλεκτροπληξία» από τη ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις 35%-50%
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Ηλεκτροπληξία» από τη ΔΕΗ: Προ εκπλήξεων θα βρεθούν οι καταναλωτές όταν θα λάβουν μέσα στον επόμενο μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο, αφού θα βρεθούν μπροστά σε αυξήσεις της τάξης του 35%-50%, ανάλογα τις τιμές αγοράς και τα συμβόλαια που διαθέτουν με κάθε εταιρεία προμήθειας. Επίσης, η ΔΕΗ διανύει αρκετά καλές μέρες, με την εταιρεία να επιχειρεί να βρει την καλύτερη δυνατή τιμή, προκειμένου να πετύχει μια καλή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτή έχει ήδη προβλεφθεί.

Ο λόγος είναι οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα όσο και της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων ρύπων και των τιμών φυσικού αερίου που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής ενέργειας.

 «Ηλεκτροπληξία» από τη ΔΕΗ

Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ακόμη και των καθετοποιημένων ομίλων, τονίζουν ότι αγοράζουν στις ακριβές τιμές της χονδρεμπορικής και ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής, μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, στη βιομηχανία και καταναλωτές.

«Εκτόξευση» της τιμής της MWh

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της MWh φέτος στο πρώτο πεντάμηνο ήταν στα 57,8 ευρώ. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) για τον Ιούνιο υπολογίστηκε περίπου στα 79,33 ευρώ/MWh. Τον Μάιο, δε, η μέση ΤΕΑ ήταν στα 63,16 ευρώ/ MWh. Με βάση, δε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική μέση τιμή για τον Ιούλιο θα κλείσει γύρω στα 100 ευρώ/Mwh και ακόμη ψηλότερα τον Αύγουστο.

«Εκτοξεύεται» η ΔΕΗ: Η κίνηση που αναστάτωσε ξανά την αγορά

Η ΔΕΗ οδεύει στην «εκτόξευσή» της, με μια ακόμη κίνηση να πραγματοποιείται και να δείχνει πως η εταιρεία δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά στην αγορά.

Οι πράσινες εκδόσεις ομολογιακών δανείων είναι μια ισχυρή τάση, που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, καθώς όλο και περισσότερες τράπεζες σκοπεύουν να πολλαπλασιάσουν τις χρηματοδοτήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Καθώς ο κλιματικός στόχος για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα του 2050 γίνεται επιτακτική ανάγκη, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιδιώκουν οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και τράπεζες να ενισχύουν τις χρηματοδοτήσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Τη συγκυρία αυτή αξιοποίησε η ΔΕΗ και υπέγραψε χθες το πρώτο πράσινο ομολογιακό της δάνειο στην ελληνική αγορά. Υπέγραψε με την Alpha Bank σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας, κάτι που τόνισε την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μια εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τους πληγέντες στην Εύβοια.

Η μεγάλη κίνηση της ΔΕΗ

Οι υπάρχουσες δεσμεύσεις της ΔΕΗ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου, λόγω της απολιγνιτοποίησης, δίνουν στην εταιρεία την ευκαιρία να αξιοποιήσει το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο, τα πράσινα δάνεια, όπως και να εκδώσει πράσινα ομόλογα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Η Σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου για το ποσό των 300 εκατ. ευρώ έχει ρήτρα αειφορίας και όπως ανέφερε η Alpha Bank, έγινε στο πλαίσιο της χρηματοδότησης πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δανειακή σύμβαση, διάρκειας 3 ετών, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη, έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις έχει τον ρόλο του Αναδόχου, Αρχικού Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικού Ομολογιούχου, ενώ στο Δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος.

Το Ομολογιακό Δάνειο περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της συναλλαγής με τις πρόσφατες εκδόσεις Ομολόγων της ΔΕΗ Α.Ε.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: «Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα».

Αύξηση και στο Χρηματιστήριο

Έπιασε τα 10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ και πάλι με αυξημένους όγκους συναλλαγών, όπως αναφέρει ο Καγκελάριος στο imerisia.gr. Λέτε να έχουμε κάποια ευχάριστη έκπληξη και από εκεί; Πάντως σε επικοινωνιακό επίπεδο καλή προσπάθεια είναι η συνδρομή με 3 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share