Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Ξεκινά εκπαίδευση για τις εκκρεμείς συντάξεις - Οι ημερομηνίες πληρωμών

Ξανά στα... θρανία

22 Αυγούστου 2021 11:36
ΕΦΚΑ: Ξεκινά εκπαίδευση για τις εκκρεμείς συντάξεις - Οι ημερομηνίες πληρωμών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο e-ΕΦΚΑ ξεκινά την εκπαίδευση για 1.200 ιδιώτες (800) δικηγόρους και (400) λογιστές-φοροτεχνικούς από αύριο (23/8), προκειμένου να εκπαιδευτούν για ένα μήνα και να συμβάλλουν στην έκδοση των συντάξεων. Η εκπαίδευση θα γίνει μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου θα δώσουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών.

Οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς έφτασαν τις 3.600 με αποτέλεσμα η διοίκηση του φορέα να διευρύνει τη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης, εντάσσοντας 1.200 από 180 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης.

Επομένως, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον Οκτώβριο να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες και να τους ζητήσουν να αναλάβουν την έκδοση της σύνταξής τους είτε κύριας είτε επικουρικής, τη στιγμή που έρχεται «ψαλίδι».

Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης η είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει από τον Οκτώβριο σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, το πρώτο που πρέπει να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον επαγγελματία είναι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, μια εργασία που πρέπει να προηγηθεί γιατί είναι χρονοβόρα, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η εν λόγω βεβαίωση κοστίζει στον ΕΦΚΑ 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ) και 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

Επίσης απαραίτητη είναι η βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία (30 ευρώ). Σε περίπτωση οφειλών πρέπει να ζητήσει από τον επαγγελματία να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών (30 ευρώ).

Μία ακόμα εργασία που μπορεί να αναλάβει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας είναι να εκδώσει βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης (30 ευρώ).

Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Οπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου. Η αμοιβή του ιδιώτη για το σχέδιο σύνταξης είναι 60 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι διαδοχική στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

Τότε πληρώνονται οι συντάξεις

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ:

- Στις 25 Αυγούστου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Στις 26 Αυγούστου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Στις 27 Αυγούστου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

- Στις 30 Αυγούστου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share