Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τότε λήγει η προθεσμία - Τα πρόστιμα και ποιοι πρέπει να περάσουν από την Εφορία

Οι παγίδες που κρύβονται

21 Αυγούστου 2021 09:10
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τότε λήγει η προθεσμία - Τα πρόστιμα και ποιοι πρέπει να περάσουν από την Εφορία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι φορολογικές δηλώσεις συνεχίζουν να κατατίθενται, με την προθεσμία, πάντως, να πλησιάζει αφού προβλέπεται για τις 10 Σεπτεμβρίου, με την καταβολή των πρώτων μηνιαίων δόσεων, Ιουλίου και Αυγούστου, να πρέπει να γίνει μια εβδομάδα αργότερα, τη στιγμή που υπάρχουν παγίδες για τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

«Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και σε φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Τα πρόστιμα για όσους δεν καταθέσουν

«Τσουχτερά» πρόστιμα θα στείλει η Εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους που ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και μετά και εντόπισαν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει κατ' εκτίμηση στον υπολογισμό των φόρων. Στους υπόχρεους κοινοποιούνται πράξεις προσδιορισμού του φόρου, οι οποίες είναι κατ’ εκτίμησηκαι περιλαμβάνουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τον υπολογισμό του φόρου από την Εφορία, μόνο στην περίπτωση που υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις που εκκρεμούν.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης που θα υποβάλει.

Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται ηλεκτρονικά.

Αυτοί που πρέπει να πάνε στην Εφορία

Υπάρχουν, μάλιστα, και οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την Εφορία για να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα έχουν και το χρόνο να το πράξουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κληρονόμοι οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2020. Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων. Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογούμενο που απεβίωσε και με email.

Συγκεκριμένα, πριν από την υποβολή της δήλωσης, οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν το θάνατο στην Εφορία, ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ. Σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, η δήλωση μεταβολής, υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
  • Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου (έντυπο Μ7).

Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share