Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτοί θα πρέπει να στείλουν email ή να επισκεφθούν την Εφορία

Τι πρέπει να προσέξετε

20 Αυγούστου 2021 09:14
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτοί θα πρέπει να στείλουν email ή να επισκεφθούν την Εφορία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά τηn παράταση που δόθηκε, να εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την Εφορία για να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα έχουν και το χρόνο να το πράξουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κληρονόμοι οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2020. Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.

Φορολογικές δηλώσεις 2021 εφορία

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων. Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογούμενο που απεβίωσε και με email.

Όσα πρέπει να κάνουν οι κληρονόμοι πριν την υποβολή της δήλωσης

Πριν την υποβολή της δήλωσης, οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν το θάνατο στην Εφορία, ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ. Σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, η δήλωση μεταβολής, υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
  • Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου (έντυπο Μ7).

Επιστροφή φόρου

Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ο τρόπος για να καλύψετε τεκμήρια με εισοδήματα από το παρελθόν

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Με εισοδήματα που απέκτησαν κατά το παρελθόν μπορούν οι φορολογούμενοι να καλύψουν τα τεκμήρια και να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να τα καλύψουν επικαλούμενοι εισοδήματα προηγούμενων ετών χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που το 2020 έχει πραγματικό εισόδημα 15.000 ευρώ και τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 20.000 ευρώ, μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν και να επικαλεστεί εισοδήματα, τα οποία καλύπτουν το ποσό των 5.000 ευρώ που είναι διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος. Βασική προϋπόθεση είναι, βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια, να υπήρχαν δηλωμένα εισοδήματα, ικανά για καλύψουν τις τρέχουσες τεκμαρτές δαπάνες.

φορολογικές δηλώσεις 2021 τεκμήρια

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Βήμα-βήμα η κάλυψη των τεκμηρίων

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

1. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συντάξει σε χαρτί ή σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα Excell μια «κατάσταση ανάλωσης κεφαλαίου», μια μορφή πίνακα, που θα περιέχει τρεις τουλάχιστον σειρές και με αριθμό στηλών ίσο με τον αριθμό των παρελθόντων ετών στα οποία ανατρέχει συν μία ακόμη στήλη για τα σύνολα των ποσών όλων των ετών.

2. Στην πρώτη σειρά κάθε στήλης πρέπει να αναγράψει τα εισοδήματα και τα έσοδα που δήλωσε στη φορολογική δήλωση του κάθε έτους, στη δεύτερη σειρά τα ποσά των τεκμηρίων του ιδίου έτους τα οποία αφαιρούνται και στην τρίτη σειρά το υπόλοιπο εναπομείναν «κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστεί για το ίδιο έτος.

3. Στην τελευταία στήλη του πίνακα θα πρέπει να αναγράφονται, ως αθροίσματα, στην πρώτη σειρά τα συνολικά ποσά εισοδημάτων και εσόδων όλων των παρελθόντων ετών που επικαλείται ο φορολογούμενος, στη δεύτερη σειρά τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και έσοδα όλων των ετών και στην τρίτη σειρά το συνολικό εναπομείναν «κεφάλαιο προς ανάλωση» από όλα τα παρελθόντα έτη.

4. Τα ποσά που θα αναγραφούν στον πίνακα αυτό θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των παρελθόντων ετών που θα επικαλεστεί ο φορολογούμενος. Τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το 2003 και μετά (χρήση 2002) μπορεί να τις αναζητήσει στο αρχείο του Taxisnet. Αν επικαλεστεί εισοδήματα παλαιότερων ετών, τότε θα πρέπει να έχει αντίγραφα ο ίδιος ή να τα ζητήσει από την οικεία ΔΟΥ με όλες τις δυσκολίες που έχει μια τέτοια διαδικασία.

Φορολογικές δηλώσεις 2021 αποδείξεις

5. Από το άθροισμα που θα προκύψει, πρέπει να αφαιρέσει τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.), καθώς και τα ποσά που δήλωσε στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησε για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

6. Το ποσό που θα απομείνει είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμενων ετών που μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί για να καλύψει τη διαφορά τεκμηρίων.

7. Ο φορολογούμενος θα γράψει το «αναλωθέν» μέρος του «κεφαλαίου των προηγουμένων ετών» στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, στους κωδικούς 787-788 και με τον τρόπο αυτό να υπερκαλύψει την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, οπότε στην περίπτωση αυτή ως φορολογητέο εισόδημα δεν θα ληφθεί υπόψη από την Εφορία το τεκμαρτό αλλά το πολύ πιο χαμηλό δηλωθέν εισόδημά του.

8. Η επίκληση των παλαιότερων εισοδημάτων, δεν μπορεί να γίνεται εσαεί, αλλά μέχρι το ποσό που απαιτείται κάθε φορά και εφόσον υπάρχει «απόθεμα». Δηλαδή ο φορολογούμενος που έχει απόθεμα ύψους 50.000 ευρώ από προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, αν χρησιμοποιήσει για ένα έτος το ποσό των 5.000 ευρώ, για τα επόμενα έτη θα έχει διαθέσιμο ποσό ύψους 45.000 ευρώ, το οποίο σταδιακά θα απομειώνεται.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share