Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Φωτιές: Ξεκινούν αύριο οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η ανάρτηση Μητσοτάκη για την «arogi»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

19 Αυγούστου 2021 21:37
Φωτιές: Ξεκινούν αύριο οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους - Η ανάρτηση Μητσοτάκη για την «arogi»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βροχή οι αιτήσεις των πυρόπληκτων προκειμένου να λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται μετά την καταστροφή των περιουσιών τους από τις φωτιές. Μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 550 Α.Φ.Μ. έχουν υποβάλλει αιτήσεις που αντιστοιχούν σε προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων θα γίνουν αύριο. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης), ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Φωτιά Βίλια

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει:

 • Την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες
 • Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ
 • Επιδότηση στέγασης

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημιάς που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές. Ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το Δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ή

(β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα)

Τότε το ποσό που προκύπτει και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται από τη Φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που -σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

 • Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET,
 • Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κά)
 • Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ).

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση:

 • Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής
 • Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής
 • Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών
 • Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023
 • Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση

φωτιά Βίλια

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι άνοιξε πλατφόρμα arogi.gov.gr, στην οποία οι πυρόπληκτοι μπορούν να κάνουν αίτηση, για να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης των οικιών ή των επιχειρήσεων τους.

«Η πλατφόρμα https://arogi.gov.gr έχει ανοίξει. Οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές μπορούν, με μία αίτηση, να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share