Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αναβρασμός στη ΔΕΗ: Υπάλληλοι φεύγουν και περιοχές κινδυνεύουν εξαιτίας της

Άσχημες οι εξελίξεις

15 Αυγούστου 2021 12:35
Αναβρασμός στη ΔΕΗ: Υπάλληλοι φεύγουν και περιοχές κινδυνεύουν εξαιτίας της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναβρασμός επικρατεί για τη ΔΕΗ, με υπαλλήλους να φεύγουν οικειοθελώς, τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει φροντίσει για εγκαταστάσεις της, που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο.

Ο γραμματέας του σωματείου Σπάρτακος Αθανάσιος Μάστορας μίλησε στο e-ptolemeos.gr σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου από την ΔΕΗ όπου ανακοινώθηκε ο καινούριος κύκλος πριν περίπου 10 μέρες, με ένα σκάνδαλο επίσης να αποκαλύπτεται.

O κ. Μάστορας τόνισε ότι αποχωρούν πάνω από 2.000 μόνιμοι εντός 2ετίας και μένουν λιγότεροι από 2.000 όταν κάποτε υπήρχαν πάνω απο 10000 εργαζόμενοι.

ΔΕΗ υπάλληλοι και περιοχές

«Είναι οικειοθελής αποχώρηση, όχι εθελούσια έξοδος, οικειοθελής αποχώρηση έτσι περιγράφεται και στην ανακοίνωση της υπηρεσίας. Αν πάρουμε στοιχεία από το 2019 ή του 2018 τις τελευταίες εκλογές του Σπάρτακου που έχω μία πολύ καλή άποψη, λοιπόν μπορώ να πω ότι έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους συναδέλφους και το πρώτο πρόγραμμα και αυτό το δεύτερο και μάλλον θα το φτάσουμε στο νούμερο που η επιχείρηση επιθυμεί να φτάσει.

500 άτομα περίπου θα ήθελε να φύγουν από την περιοχή η επιχείρηση, αυτό δηλαδή έχει στοχεύσει ασχέτως που το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται περίπου στις 1.250.

Δηλαδή θα μπορούσαν να το κάνουν χρήση 1250, αλλά προσέξτε, δεν έχουν δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Γιατί το πρόγραμμα λέει ασχέτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μπορεί κάποιος να πάρει το πρόγραμμα δηλαδή να πάρει αυτά που του ανήκουν ή που του προσάπτει το πρόγραμμα να φύγει και να περιμένει να πάρει τη σύνταξη αλλά κάτι τέτοιο βέβαια εμείς όχι μόνο δεν το προτείνουμε αλλά δεν θα επιτρέψουμε και να συμβεί. Γιατί οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν υπόψιν ότι θα πρέπει να περάσουν και ορισμένα χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη τους αυτοί που δεν δικαιούνται.

Τέλος πάντων να μιλήσουμε με νούμερα γιατί αυτά δεν μπορεί να τα διαψεύσει και κανείς και δίνουν και μία καλή εικόνα.

Ο στόχος επιχείρηση ήταν γύρω στα 500 άτομα από την περιοχή μας από τα Λιγνιτικά γιατί ισχύει μόνο για αυτά το πρόγραμμα της οικειοθελούς αποχώρησης. Να φύγουν δηλαδή από την περιοχή γύρω στα 500 άτομα.

Κοιτάξτε το νούμερο περίπου στα 500 έγκειται στον αριθμό περίπου των συναδέλφων που ήταν στον ΑΗΣ και Ορυχείο Καρδιάς. Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία ασχέτως που θα πιάσει όλους τους συναδέλφους.

Όλο το 2019 έχουν φύγει από την επιχείρηση, συνταξιοδοτούμενοι 600 συνάδελφοι. Ας μπούμε στο 20 που είναι και το πιο πρόσφατο παρελθόν μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα τον Ιουλίο, από Γενάρη του 20 μέχρι και τα μέσα δηλαδή του 20 είχαν φύγει στη σύνταξη 250 συνάδελφοι. Από την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 έφυγαν περισσότεροι από 700 συνάδελφοι. Ένα νούμερο μέσα στο 20 1000 άτομα.

Τώρα από τις εκλογές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ το 2018, περίπου 2.000 άτομα έχουν φύγει από την περιοχή μας σε σύνταξη. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είχαμε και πολύ μεγάλη ροή, ελάχιστοι έφυγαν, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτές οι θέσεις που μόλις είπαμε, είναι θέσεις εργασίας καλά αμοιβόμενες οι οποίες δεν αντικαθίστανται. Το ενδιαφέρον βέβαια πλέον δεν είναι και τόσο έντονο για ορισμένους οι οποίοι τέλος πάντων θα μπορούσα να έλεγαν ότι θα το σκεφτούν και αυτοί αν υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπήκαν στο πρόγραμμα και συνεπώς υπάρχει μια αντιστροφή του «ρεύματος». Υπολογίζω να φύγουνε γύρω στα 500 άτομα κάνοντας χρήση αυτού του προγράμματος και έτσι αυτή τη στιγμή στην παραγωγή μένουν κάτω από 2000 άτομα όταν κάποτε ήμασταν πάνω από 10000 και τα νούμερα δεν λένε ψέματα.

Δυστυχώς για την περιοχή μας, τώρα από εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι στο τραπέζι για συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα με εγκατάσταση στη Λευκάδα

Αναγνώστης του zougla.gr εντόπισε στην πασίγνωστη παραλία του Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα το διαχρονικό πρόβλημα που αναδεικνύουμε εδώ και μέρες, δηλαδή τις ασυντήρητες και αφύλακτες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, που αποτελούν και βασική αιτία για το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει ο αναγνώστης:

«Σήμερα μετά την επίσκεψη μου στην παραλία στο Πόρτο κατσίκι Λευκάδας διαπίστωσα πως το κουτί της ΔΕΗ ακριβώς μπροστά στο πάρκινγκ είναι ανοιχτό. Θα μπορούσε κάλλιστα να προκληθεί πυρκαγιά από σπινθήρα είτε από ζώα πχ περιστέρια που κοιμούνται μέσα».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share