Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Καταρρέει» η ΔΕΗ: Όλοι οι καταναλωτές ψάχνουν για άλλους παρόχους - Σε απόγνωση η εταιρεία

Μεγάλα τα προβλήματα - Φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες οι πελάτες

12 Αυγούστου 2021 08:33
«Καταρρέει» η ΔΕΗ: Όλοι οι καταναλωτές ψάχνουν για άλλους παρόχους - Σε απόγνωση η εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΔΕΗ δε διάγει και τις καλύτερες μέρες εδώ και ορισμένα χρόνια, με αρκετούς ανταγωνιστές της να έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι της παροχής ρεύματος και να της προκαλούν «πλήγματα», αφαιρώντας της πελάτες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, που με ορισμένες κινήσεις της φέρνει λογικά παράπονα, δείχνουν τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου 2021, αναφορικά με τα μερίδια των εταιρειών προμήθειας στην εκπροσώπηση καταναλωτών στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Έτσι, το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος η «φυγή» νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων περιορίστηκε στις 68.000 παροχές χαμηλής τάσης τον μήνα, δηλαδή περίπου σε 22.000 μηνιαίως, τη στιγμή που τον προηγούμενο 1 με 1,5 χρόνο είχε περίπου παγιωθεί μία μέση μηνιαία απώλεια 30.000-35.000 πελατών για την επιχείρηση. Ένα νούμερο που είχε διατηρηθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν οι «καθαρές» αποχωρήσεις είχαν αγγίξει τις 103.000.

Εξαιρώντας τους μετρητές που εκπροσωπούνται από τους Προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενεργές παροχές το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε περίπου 6,6 εκατ. στη χαμηλή τάση. Το μερίδιο της ΔΕΗ ανήλθε σε 75,1%, το οποίο «μεταφράζεται» σε 5,1 εκατ. παροχές. Επομένως, οι πελάτες για το σύνολο των ιδιωτών προμηθευτών έφτασαν για πρώτη φορά το 1,5 εκατομμύριο.

Όσον αφορά τα ποσοστά εκπροσώπησης μετρητών στη χαμηλή τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά το δεύτερο τρίμηνο, τις πρώτες τρεις θέσεις κατέλαβαν οι καθετοποιημένοι Όμιλοι, δηλαδή η Protergia (Μytilineos) με 3,94%, η Elpedison με 3,67% και η ΗΡΩΝ με 3,32%. Ακολούθησαν η Watt & Volt (2,6%), η Zeniθ με 2,48%, η Volton (1,75%), η NRG (1,99%), η Αέριο Αττικής (1,5%), και η Volterra (0,57%).

Όπως έχει γράψει το energypress, τα πρώτα σημάδια του «φρεναρίσματος» στο άνοιγμα της αγοράς είχαν διαφανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο, όταν οι αποχωρήσεις πελατών από ιδιώτες προς τη ΔΕΗ παρουσίασε αύξηση κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 41% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2020.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι η ΔΕΗ έχει πλέον εκσυγχρονίσει τόσο την εμπορική πολιτική όσο και τη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθεί, προχωρώντας για παράδειγμα στην προσφορά νέων «στοχευμένων» τιμολογίων. Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, έχει δηλώσει πως η διατήρηση των πελατών υψηλού περιθωρίου θα αποτελέσει βασικό «πυλώνα» της περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησης.

Σημαντικότερο ωστόσο ρόλο έπαιξε η άνοδος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιώτες προμηθευτές να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους, ώστε να μην «γυρίσουν» σε ζημίες. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ «ξεπάγωσε» τη ρήτρα CO2 από τις αρχές Μαΐου στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια Γ1/Γ1Ν.

Στην πορεία βέβαια, και πιο συγκεκριμένα από τις 5 Αυγούστου, η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 με ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, επομένως ένα σημαντικό ερωτηματικό είναι πώς θα «δουν» οι καταναλωτές τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην τιμολογιακή πολιτική του δεσπόζοντος παρόχου. Σύμφωνα πάντως με τα ίδια στελέχη του κλάδου, το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, οι αυξημένοι λογαριασμοί δημιούργησαν δυσαρέσκεια στους πελάτες των εναλλακτικών παρόχων, κλονίζοντας σε κάποιον βαθμό το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε «χτισθεί» τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΕΗ κατάρρευση

Οι νέες αλλαγές της ΔΕΗ

Σε αλλαγές του καταστατικού της, προκειμένου να ενσωματώσει τις αλλαγές που προβλέπονται από τον νόμο 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης, προχωρεί και η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 4 Ιουνίου. Πέραν αυτών των αλλαγών, η έκτακτη γενική συνέλευση θα εγκρίνει προσθήκη στο καταστατικό ακόμη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόκειται για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας, τομέας στον οποίο δυναμικά κινούνται ήδη οι ανταγωνιστές της στην αγορά προμήθειας.

Η συγκεκριμένη προσθήκη στο καταστατικό της εταιρείας αναφέρει: «Η εμπορία, προμήθεια και πώληση και κάθε είδους συναφών προϊόντων και εξοπλισμού, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις» είναι τα νέα πεδία στα οποία μπαίνει η επιχείρηση.

Η διοίκηση της εταιρείας φέρεται να εξετάζει ήδη την επέκτασή της στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών σε συνδυασμό με το net metering, καθώς και στην παροχή εξειδικευμένων και ψηφιακών λύσεων προς επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης. Με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού, η ΔΕΗ θα μπορεί να συνοδεύει τις υπηρεσίες αυτές και με χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διευκόλυνση των πελατών της.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει την εκλογή των εννέα από τα 11 μέλη του Δ.Σ. μέσω της γενικής συνέλευσης με βάση την «πολιτική καταλληλότητας» που προβλέπει η νομοθεσία του 2020. Η ΔΕΗ διατηρεί την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό της συμβούλιο, βάσει των δύο προβλεπόμενων υφιστάμενων θέσεων. Τα υπόλοιπα εννέα μέλη θα επιλέγονται με την «πολιτική της καταλληλότητας» που εισάγει η νομοθεσία του 2020 και εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Η επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα στηριχθεί και στους κανόνες διασφάλισης της διαφοροποιημένης εκπροσώπησης κατά φύλο, ηλικία, εκπροσώπηση μετόχων, επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο.

Στα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 4ης Ιουνίου περιλαμβάνεται και πρόταση της διοίκησης για τη θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών στα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η θέσπιση του προγράμματος, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μακροχρόνιων κινήτρων, αποτελώντας μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου αποδοχών και παροχών. Κύριος στόχος του προγράμματος, στο οποίο θα συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ΒΟΚ της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ, είναι η επιβράβευση των στελεχών για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του ομίλου και η ενίσχυση της δέσμευσης και της αφοσίωσής τους.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί σε 4 κύκλους, με τον πρώτο να αφορά την περίοδο 1/1/2020-31/12/2021, με διάθεση των αντίστοιχων μετοχών το 2022, και τους επόμενους να ακολουθούν κάθε χρόνο, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στα τέλη του 2025, όταν και θα διατεθούν οι μετοχές που αντιστοιχούν στην περίοδο 1/1/2023-31/12/2024. Πριν από την εκκίνηση κάθε κύκλου του προγράμματος, θα προσδιορίζονται οι στόχοι του κύκλου, ενώ οι μετοχές θα διατίθενται μόνο στην περίπτωση επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων.

Σε κάθε κύκλο, θα είναι διαθέσιμο το 0,1% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΔΕΗ, δηλ. 232.000 μετοχές, ενώ προβλέπεται και διάθεση έως και του 0,2% των μετοχών ανά κύκλο, σε περίπτωση υπερεπίτευξης των στόχων. Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δεν μπορεί να ξεπερνάει το 0,8% των μετοχών που έχουν ήδη εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης. Το ανώτατο όριο της αξίας κτήσης των μετοχών αυτών θα είναι τα 17 ευρώ, ενώ το κατώτατο θα είναι τα 5 ευρώ.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share