Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν μέχρι 718 ευρώ - Οι κατηγορίες πυρόπληκτων που θα αποζημιωθούν

Ο «χάρτης» πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

12 Αυγούστου 2021 08:23
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν μέχρι 718 ευρώ - Οι κατηγορίες πυρόπληκτων που θα αποζημιωθούν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι φωτιές μπορεί να καίνε ακόμη την Ελλάδα και, εν όψει της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει ήδη «χαρτογραφήσει» τις αποζημιώσεις, που θα δώσει στους πυρόπληκτους, φέρνοντας ανάσες σε εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές σε όλη την Ελλάδα προβλέπονται τα εξής:

Καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Επιπροσθέτως, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών που μπορεί να μη βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Επιπλέον σε όλους τους πυρόπληκτους της επικράτειας που έμειναν χωρίς δουλειά, γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας, θα χορηγηθεί το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) .

Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αιτήσή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας, ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Ακόμη, διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Οι κατηγορίες που αποζημιώνονται

Η διαδικασία και το είδος των αποζημιώσεων/ επιχορηγήσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία των πυρόπληκτων. Στην πραγματικότητα έχουμε 4 κατηγορίες: ιδιοκτήτες κατοικιών, ενοικιαστές κατοικιών, επιχειρήσεις, αγρότες.

Ιδιοκτήτες: δικαιούνται Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ/τ.μ. με πλαφόν τα 150 τ.μ., εξ ου και το πλαφόν των 150.000 ευρώ. Η Στεγαστική Συνδρομή συντίθεται κατά το 80% σε δωρεάν κρατική επιχορήγηση και κατά 20% σε άτοκο δάνειο με κρατική εγγύηση. Κι αν για τις κατεστραμμένες κατοικίες δεν είναι περίπλοκο να υπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή, για τις κατοικίες με ζημιές το ποσό θα υπολογιστεί με βάση την εκτίμηση ζημιάς που θα κάνουν οι ειδικές επιτροπές. Έτσι για παράδειγμα, για ζημιές 80.000 ευρώ, η Στεγαστική Συνδρομή συντίθεται από 64.000 ευρώ δωρεάν κρατικής επιχορήγησης και 16.000 ευρώ άτοκου δανείου- εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

Οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες στην α’ φάση, θα πάρουν ως πρώτη αρωγή από 3.000 ευρώ ως 14.000 ευρώ (ανάλογα με το εύρος των ζημιών) ως μέρος της Στεγαστικής Συνδρομής, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Επίσης θα πάρουν από 2.000 ευρώ ως 6.000 ευρώ αποζημίωση για οικοσκευή. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, αποφασίστηκε η αποζημίωση για οικοσκευή να μην αφορά μόνο στην κύρια κατοικία όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στη δευτερεύουσα.

Στην γ’ φάση, δηλαδή με την τελική εκτίμηση από τις επιτροπές, θα γίνει η εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ως Στεγαστική Συνδρομή. Σημαντική παράμετρος: εφόσον η κατοικία είναι ασφαλισμένη, το τελικό ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα υπολογιστεί για το ανασφάλιστο ποσοστό του ακινήτου.

Ενοικιαστές: δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

  • 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες
  • 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών
  • 2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Επιχειρήσεις: η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής που ισχύει για τις κατοικίες στην α΄ φάση της πρώτης αρωγής, είναι ακριβώς η ίδια, συνεπώς μιλάμε για ποσά από 3.000 ευρώ ως 14.000 ευρώ ανάλογα με τη ζημιά στο ακίνητο. Επιπλέον, σε αυτήν την α΄ φάση δικαιούνται επιχορήγησης για τις καταστροφές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες κ.λ.π., από 2.000 ευρώ ως 8.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση των ζημιών.

Στη β΄φάση των προκαταβολών, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει λάβει στη α΄ φάση 22.000 ευρώ κι άλλες 78.000 ευρώ στη β’ φάση ως προκαταβολή, αν η τελική εκτίμηση των ζημιών είναι 500.000 ευρώ, θα λάβει το υπόλοιπο από το 70% της αποζημίωσης που δικαιούται συνολικά, δηλαδή άλλες 250.000 ευρώ.

Αγρότες: εφόσον διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, δικαιούνται Στεγαστική Συνδρομή με τους ίδιους ακριβώς όρους. Αν πρόκειται, όμως, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε στην α’ φάση θα λάβουν ως πρώτη αρωγή από 1.000 ευρώ ως 4.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για πολυετείς καλλιέργειες.

Στην τελική φάση, όπως ακριβώς ισχύει για τις επιχειρήσεις, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής. Σημειωτέον ότι οι αποζημιώσεις για μονοετείς καλλιέργειες αλλά και ζωικό κεφάλαιο, ΔΕΝ θα υπολογιστούν και ΔΕΝ θα καταβληθούν με την παραπάνω διαδικασία, καθώς αρμόδιος είναι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share