Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σάλος με τη ΔΕΗ: Υπόσχεται φθηνότερο ρεύμα και τελικά διπλασιάζει τις τιμές!

Απίστευτο αυτό που κάνει η εταιρεία

11 Αυγούστου 2021 14:28
Σάλος με τη ΔΕΗ: Υπόσχεται φθηνότερο ρεύμα και τελικά διπλασιάζει τις τιμές!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σάλος επικρατεί με τις κινήσεις της ΔΕΗ, η οποία από τη μία πλευρά προχωρά σε μια αυτονόητη κίνηση σχετικά με την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά από την άλλη ετοιμάζεται για ρεκόρ στις τιμές του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά από τον περασμένο μήνα, σπάζοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και προοιωνίζοντας μεγάλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω των γνωστών ρητρών που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΔΕΗ.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ανήλθε σε 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), αυξημένη κατά 15,3% σε σχέση με τον επίσης «ακριβό» Ιούνιο (98,391 ευρώ/MWh). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30,7% έναντι της αντίστοιχης του Ιουνίου.

Η χονδρική τιμή έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο κατά 77% από τις αρχές της φετινής χρονιάς (Ιανουάριος 2021: 64,111 ευρώ/Mwh).

ΔΕΗ και αύξηση τιμών

Ωστόσο, φαίνεται πως οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, καθώς ήδη από τις αρχές Αυγούστου καταγράφηκε το απίστευτο ρεκόρ των 185,59 ευρώ (4 Αυγούστου) στην αγορά της επόμενης ημέρας (Day Ahead Market -DAM), τη βασική χονδρεμπορική αγορά, εν μέσω ακραίου καύσωνα αλλά και πυρκαγιών στη χώρα μας.

Από τα τέλη Ιουλίου η μέση τιμή βρίσκεται σταθερά πάνω και πολύ πάνω από τα 100 ευρώ, ενώ το ανώτατό της όριο μέσα στις ημερήσιες διακυμάνσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 200 ευρώ (ανήλθε έως 208,12 ευρώ στις 9 Αυγούστου).

Χθες η χονδρική τιμή βρέθηκε στα 139,74 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται ακόμη πιο πάνω, στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τοποθετώντας ξανά την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη ως την ακριβότερη αγορά.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρκείται στην επίκληση υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη -όταν οι ελληνικές “πρωτιές” είναι πλέον σχεδόν καθημερινές- καθώς και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου, που πια είναι το κυρίαρχο καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν επιστρατευτεί και όλες οι λειτουργούσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (ή και “σβησμένες”, όπως η Μεγαλόπολη 3) προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας. Χθες το μεσημέρι (3 μ.μ.) η συνεισφορά του λιγνίτη στην παραγωγή έφτασε στο 22%, του φυσικού αερίου στο 49%, των διασυνδέσεων σε 18%, των υδροηλεκτρικών στο 7% και των ΑΠΕ στο 4%.

Η άνοδος των τιμών στη χονδρική αγορά περνά αυτούσια στους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές μετακυλίουν στη λιανική τα επιπλέον κόστη μέσω της ενεργοποίησης ρητρών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας που υιοθέτησε και η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου.

Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που προσθέτει η ρήτρα είναι δεδομένες και εκτιμώνται σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που θα φανεί στους αναμενόμενα, λόγω και των υψηλών θερινών καταναλώσεων, «φουσκωμένους» λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ποιοι θα έχουν φθηνότερο ρεύμα

Τρία πακέτα εννέα μέτρων συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας και θα ισχύσουν το διάστημα 2021-2030 και στόχος του υπουργείου είναι η μείωσή τους το 2025 στα 480.000 και το 2030 στα 240.000.

Ανάμεσα στα μέτρα που ξεχωρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι σε έκτακτες συνθήκες, όπως παρατεταμένη ύφεση και ακραία καιρικά φαινόμενα, η καθιέρωση χαμηλότερου τιμολογίου ρεύματος, ενεργειακής κάρτας, διευκολύνσεις στην αποπληρωμή λογαριασμών και επιδοτήσεις 80% για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες φτωχών ενεργειακά νοικοκυριών. Το σχέδιο του υπουργείου έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Αυγούστου. Οι τρεις δέσμες των εννέα μέτρων είναι: α) Δράσεις ενημέρωσης - εκπαίδευσης, β) Δράσεις για προστασία καταναλωτών και γ) Δράσεις ενεργειακής απόδοσης.

Στη δεύτερη δέσμη για την προστασία των καταναλωτών περιλαμβάνονται τα εξής:

- Βελτίωση σχήματος Κοινωνικού Τιμολογίου: Αφορά στην παροχή προνομιακού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την προστασία των πληττόμενων νοικοκυριών από ακραίες και έκτακτες συνθήκες ενεργειακής ένδειας. Η παροχή θα γίνει σε συγκεκριμένα έτη μέσα στην περίοδο 2021 -2030 ανάλογα με τις διαμορφωθείσες ακραίες έκτακτες συνθήκες. Η προνομιακή τιμολόγηση θα αφορά στην ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των λοιπών χρήσεων των πληττόμενων νοικοκυριών. Το κόστος της δράσης υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ και αφορά σε 100.000 νοικοκυριά.

- Διάθεση «ενεργειακής κάρτας» σε πληττόμενα νοικοκυριά: Η παρεχόμενη «ενεργειακή κάρτα» θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά, ενώ δεν θα είναι εφικτή η αντικατάστασή τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή η ενδεχόμενη υποκατάστασή τους με άλλο ενεργειακό προϊόν. Η κάρτα θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας. Ενδεικτικά τέτοιες περίοδοι είναι με παρατεταμένη οικονομική ύφεση ή με ιδιαίτερες χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες ενδεχομένως να διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη. Το κόστος της δράσης είναι 40 εκατ. ευρώ και αφορά σε 100.000 νοικοκυριά.

- Δέσμη κανονιστικών μέτρων για την προστασία των πληττόμενων νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων προβλέπονται πάλι σε έκτακτες συνθήκες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και η καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης κάτω από το οποίο δεν θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτροδότησης. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και αφορά σε 150.000 νοικοκυριά.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share