Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ρύθμιση οφειλών: Παράταση πληρωμής της δόσης Ιουλίου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Όλοι οι ΚΑΔ

9 Αυγούστου 2021 08:33
Ρύθμιση οφειλών: Παράταση πληρωμής της δόσης Ιουλίου για πληττόμενες επιχειρήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην παράταση κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι και την 31η Αυγούστου 2021 της προθεσμίας καταβολής της δόσης Ιουλίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για συγκεκριμένες κατηγορίες πληττόμενων επιχειρήσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου η παράταση καταβολής της δόσης του Ιουλίου για ρυθμισμένες οφειλές αφορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τους εξής ΚΑΔ:

56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

61.90.10.07 Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους που δεν παρέχονται/τρόφιμα ή ποτά)

77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση

85.59 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., με εξαίρεση τις υπηρεσίες φροντιστηρίου ξένων γλωσσών (85.59.11.02) και τις υπηρεσίες εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών, εκτός μεταλυκειακής εκπαίδευσης (85.59.13.03)

88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

90.01 Τέχνες του θεάματος

90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

91.01 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων

92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα με εξαίρεση τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη) (92.00.12.02), τις υπηρεσίες λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίνγκο (92.00.13), τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), τις άλλες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (92.00.19), τις υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21) και τις υπηρεσίες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, “Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ” και ιπποδρομιακού στοιχήματος (92.00.29.01)

93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

93.19 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες , με εξαίρεση υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) και τις υπηρεσίες στάβλων ιπποδρομίων (93.19.13.05)

93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων (93.21.10) και τις υπηρεσίες γουότερ παρκ (νεροτσουλήθρων κ.λπ.) (93.21.10.01)

93.29 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με εξαίρεση τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών (93.29.11.02), Υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής) (93.29.11.04), υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή και καθισμάτων παραλιών (πλαζ) (93.29.11.05), υπηρεσίες διοργάνωσης υπαίθριων τουριστικών δραστηριοτήτων αναψυχής (93.29.19.08) και τις υπηρεσίες συνοδού-εμψυχωτή δραστηριοτήτων αναψυχής (93.29.19.09).

94.99.16 Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

96.09.19.12 Υπηρεσίες ιερόδουλου.

Τι συμβαίνει όταν μια επιχείρηση καταστρέφεται από φωτιά: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις εργαζομένωνΤι συμβαίνει όταν μια επιχείρηση καταστρέφεται από φωτιά: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις εργαζομένων

Οι φωτιές που ρημάζουν ένα μεγάλο τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις τη μερική ή και ολική καταστροφή επιχειρήσεων.

Στις φλόγες μετατράπηκαν σε στάχτη και οχήματα. Και για όσους έχασαν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους στις φωτιές ισχύουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που καίγονται στη φωτιά ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο. «Σύμφωνα με το άρθρο 656 ΑΚ, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του μισθού, όταν τα περιστατικά που καθιστούν αδύνατη την αποδοχή της εργασίας συνιστούν ανώτερη βία. Κατά την κρατούσα άποψη, ανωτέρα βία συντρέχει όταν η αποδοχή της εργασίας εμποδίζεται από τυχηρά γεγονότα, τα οποία είναι απρόβλεπτα και δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν, ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης» εξηγεί στο iefimerida.gr ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος.

φωτιά επιχείρηση

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, «έχει γίνει δεκτό από δικαστικές αποφάσεις της χώρας μας, ότι συνιστά ανώτερη βία, μεταξύ άλλων, η ολική ή μερική καταστροφή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης από εκτεταμένη πυρκαγιά που προκάλεσε είτε προσωρινή είτε οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. Κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του παραπάνω άρθρου, συμπεραίνεται ότι η ανώτερη βία λειτουργεί ως λόγος απαλλαγής του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθού».

Φωτιά σε επιχείρηση: Δεν λύονται αυτόματα οι συμβάσεις εργασίας

Για τις συμβάσεις εργασίας και το αν αυτές μπορούν να λυθούν μετά από καταστροφή από πυρκαγιά -δηλαδή να γίνουν απολύσεις εργαζομένων- υπάρχουν ορισμένα βασικά σημεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν από τη Δικαιοσύνη.

«Στην περίπτωση που η επιχείρηση επλήγη από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την οριστική ή προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της, ο εργαζόμενος δεν οφείλει την παροχή των υπηρεσιών του και από την άλλη πλευρά ο εργοδότης δεν υποχρεούται στην καταβολή μισθού. Πρέπει δε να τονισθεί ότι στην παραπάνω περίπτωση, η ολική ή προσωρινή καταστροφή της επιχείρησης, δεν οδηγεί αυτομάτως και στη λύση των συμβάσεων εργασίας» σημειώνει ο Γιάννης Καρούζος. Αντιθέτως, προσθέτει, «οι συμβάσεις εργασίας παραμένουν ενεργές, πλην όμως, για το χρονικό διάστημα που ο εργοδότης δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, δεν οφείλει να καταβάλλει το συμφωνημένο μισθό».

επιχείρηση φωτιά πυρκαγιά

Πότε όμως η καταστροφή από φωτιά λαμβάνεται υπόψη ως ανωτέρα βία και δίνει τη δυνατότητα απολύσεων; «Κατά τη διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του ν. 2112/1920, η ανωτέρα βία, λειτουργεί και ως λόγος έκτακτης καταγγελίας μόνο εφόσον, η επέλευση της, επιφέρει την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ως ενιαίας μονάδας. Η διακοπή δεν αρκεί να είναι οριστική, πρέπει να είναι και ολική» απαντά ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Πότε δίνεται και πότε όχι αποζημίωση

Στην παραπάνω περίπτωση, δηλαδή στην οριστική και ολική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, «ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης».

Ο εργαζόμενος, όμως, μπορεί να τελικά να λάβει αποζημίωση, αρκεί να η επιχείρηση να είναι ασφαλισμένη. «Κατ’ εξαίρεση, μόνο εφόσον η επιχείρηση είναι ασφαλισμένη ειδικά για τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό κίνδυνο, δηλαδή την καταστροφή της από πυρκαγιά, τότε οφείλεται στον εργαζόμενο η καταβολή των 2/3 του ύψους της αποζημίωσης απόλυσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του για αυτό τον λόγο» λέει καταλήγοντας ο κ. Καρούζος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share