Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συντάξεις: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών - Έρχονται τρία κύματα αναδρομικών για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

8 Αυγούστου 2021 13:35
Συντάξεις: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών - Έρχονται τρία κύματα αναδρομικών για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά:

1. Αδειοδωρόσημο
Αδειοδωρόσημο θα λάβουν την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 συνολικά 57.573 εργατοτεχνίτες οικοδόμοι. Το συνολικό ποσό του Αδειοδωροσήμου που θα καταβληθεί ανέρχεται στα 18.320.853,42 ευρώ. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου.
Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr (επιλογή→ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες→Μισθωτοί→Ατομικά Στοιχεία), είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (gov.gr).

2. Συντάξεις
Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2021 αναμένεται να καταβληθούν από τις 25 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου στους δικαιούχους. Αναλυτικά:

-Το ΙΚΑ αναμένεται να καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ για αποφυγή συνωστισμού ως εξής:
Α. Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9
Β. Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

-Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021.

-Ενώ το ΝΑΤ, το Δημόσιο αλλά και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021. Επίσης την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος .

-Την επομένη Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων .

Συντάξεις: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών

Έρχονται τρία κύματα αναδρομικών για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Τριπλή επιστροφή αναδρομικών περιμένει εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων.

Ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Τα άλλα δύο κύματα αφορούν στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα (μνημονιακές περικοπές).

Επανυπολογισμός συντάξεων για τους παλαιούς συνταξιούχους

Κατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών από τον Σεπτέμβριο για τους παλαιούς συνταξιούχους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (πριν από τον Μάιο του 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαφορετική ημερομηνία θα πιστωθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς τους και σε άλλη τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση το νόμο Βρούτση.

O προγραμματισμός του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για πληρωμές από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 50.000 παλαιούς συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά, οι οποίοι κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ και 100.000 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ. Το ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες τον Αύγουστο και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Με εμβόλιμη πληρωμή εντός του Αυγούστου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 29.032 νέων συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός των οποίων καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί.

Εισφορά αλληλεγγύης από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, άνοιξε το δρόμο για νέα επιστροφή αναδρομικών.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.

Η ΕΑΣ που επιβάλλεται σε μεικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου και επιδικάστηκαν αναδρομικά διετίας για το 2017 και το 2018.

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.

Συντάξεις: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών

Επικουρικές και κομμένα δώρα

Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η κυβέρνηση, που έχει επανειλημμένως τονίσει πως θα συμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θα κληθεί να επιστρέψει στους δικαιούχους:

  • τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων δηλαδή 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), αλλά και των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share