Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις με την Alpha Bank!

Τι συνέβη;

6 Αυγούστου 2021 13:48
Ραγδαίες εξελίξεις με την Alpha Bank!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σημαντικές αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν κυρίως την απασχόληση των νέων, έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης για τους νέους ήταν έντονο, καθώς η ανεργία αυξήθηκε, ενώ σε άλλες ηλικιακές ομάδες μειώθηκε.

Επιπρόσθετα, αρκετοί νέοι οδηγήθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού, ή στην ανεργία με αποτέλεσμα την άνοδο του ποσοστού όσων δεν εργάζονται, ούτε σπουδάζουν, ή παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης (neither in employment nor in education or training, NEET).

Η πανδημία, επίσης, επηρέασε και άλλες ομάδες της αγοράς εργασίας, όπως τις γυναίκες -ειδικά τις νεότερες σε ηλικία- και τα άτομα χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Ραγδαίες εξελίξεις με την Alpha Bank!

Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στους νέους ηλικίας από 15 έως και 29 ετών μειώθηκε σε όλα τα τρίμηνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά και μάλιστα περισσότερο σε σύγκριση με την επόμενη ηλικιακή ομάδα (30-44 ετών).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (χωρίς εποχική διόρθωση), το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι απασχολούμενοι έως 29 ετών μειώθηκαν κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 10,8% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών.

Αντίθετα, η απασχόληση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης για τους άνω των 45 ετών.

«Βρέχει» λεφτά στην Alpha Bank: Το αίτημα που έφερε «θύελλα» αντιδράσεων

Φαίνεται πως... «βρέχει» χρήματα εσχάτως στην Alpha Bank, καθώς η εταιρεία πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή αρκετών επενδυτών, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις έναντι των τραπεζών.

Μεταξύ αυτών είναι, μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, η Schroders Plc and η BlackRock Inc.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα φρέσκα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Alpha Bank να ενισχύσει τον ισολογισμό της και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην πολυπόθητη πιστωτική επέκταση και στην διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου και θα συμμετέχουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της Paulson & Co απαντώντας σε email του Bloomberg.

Θέμα ωρών είναι, στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις και το Ενημερωτικό Δελτίο για την επικείμενη ΑΜΚ.

Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και το book building εκτός Ελλάδας θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

Alpha Bank ΑΜΚ

Το σχέδιο της τράπεζας

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι σημερινοί μέτοχοι θα λάβουν Κατά Προτεραιότητα Κατανομή ενώ η ανώτατη τιμή ανά μετοχή ορίστηκε στα 1,2 ευρώ.

Η απόφαση για την ΑΜΚ ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της τράπεζας που έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 2021. Τότε αποφασίστηκε πως οι νέες μετοχές θα διατεθούν:

  • στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και
  • εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, σε θεσμικούς και σε άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών, βάσει μίας ή περισσότερων εξαιρέσεων από την υποχρέωση δημοσίευσης ή διασυνοριακής χρήσης ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Ενημερωτικών Δελτίων ή/και άλλες εφαρμοστέες εθνικές νομοθεσίες

Για την κατά προτεραιότητα κατανομή των Νέων Μετοχών (η «Κατά Προτεραιότητα Κατανομή») στους υφισταμένους μετόχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση ή στη Δημόσια Προσφορά, η τράπεζα αποφάσισε, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη Δημόσια Προσφορά, τα ακόλουθα

  • Η ανώτατη τιμή ανά Νέα Μετοχή που θα διατεθεί στα πλαίσια της Συνδυασμένης Προσφοράς, ορίζεται σε Ευρώ 1,2 και
  • Σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 Ανακοίνωσης της Εταιρείας, η 28 Ιουνίου 2021 ορίζεται ως ημερομηνία καταγραφής για την Κατά Προτεραιότητα Κατανομή

«Πόλεμος» για τον εμβολιασμό στην Alpha Bank

«Πόλεμος» επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της Alpha Bank, με τους ίδιους να έχουν αρκετές απαιτήσεις σχετικά με το καθεστώς εργασίας, σχετικό με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος των εργαζομένων της Alpha Bank με επιστολή του προς τη διοίκηση ζητεί τον πλήρη εμβολιασμό των υπαλλήλων και σε όποιον αρνείται να δίνεται 6μηνη άδεια ή ακόμη και να επιβάλλεται στέρηση μισθού. Αποστάσεις από την επιστολή πήρε η διοίκηση της τράπεζας.

Να απομονωθούν οι αρνητές των εμβολίων και να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι ζητά ο Σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank, με επιστολή του στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού.

«Αν 5 ψεκασμένοι θέλουν να βάζουν σε κίνδυνο 7.000 εργαζομένους είναι δικαίωμα τους αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Επί της ουσίας ο σύλλογος Εργαζομένων της Alpha bank ζητά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υπαλλήλους του Ομίλου κόντρα σε θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται καθώς όπως αναφέρουν δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν με τις ζωές τους και την υγεία των οικογενειών τους.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank στην περίπτωση που κάποιος αρνητής του εμβολιασμού δεν αλλάξει γνώμη, προτείνει στη διοίκηση της τράπεζας να επικαλεστεί το άρθρο της εργατικής νομοθεσίας βάσει το οποίου «ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».

Η αντίδραση της διοίκησης

Με μία προσεκτική ανακοίνωση η διοίκηση της Alpha Bank αφού πρώτα τονίζει πως ο Όμιλος από την πρώτη στιγμή πήρε κάθε μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των Πελατών της – παίρνει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Συλλόγου προτάσσοντας το ρόλο της πολιτείας αλλά και την προσωπική ευθύνη των εργαζομένων

«Αυτή η προσωπική ευθύνη είναι υψίστης σημασίας και υπερτερεί οποιωνδήποτε απαγορεύσεων ή/και άλλων μέτρων, πολλώ δε μάλλον όταν τέτοια μέτρα δεν τα νομοθετεί η Ελληνική Πολιτεία.»

Όπως διευκρινίζει πάντως η διοίκηση της Alpha Bank θα επιμείνει στην πρόσθετη – πλέον των μέτρων της Πολιτείας – προσπάθεια για την προάσπιση της συλλογικής υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share